Αύριο η απόφαση αν θα ανοίξει η πόρτα της φυλακής για τους Καταλανούς ηγέτες

Αύριο η απόφαση αν θα ανοίξει η πόρτα της φυλακής για τους Καταλανούς ηγέτες

Η ισπανική δικαιοσύνη θα αποφασίσει και για έκδοση του αποπεμφθέντος προέδρου Πουτζντεμόν

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει αύριο, Δευτέρα, αν θα αφήσει ελεύθερους του δέκα αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας οι οποίοι έχουν προφυλακιστεί για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας.

Ο δικαστής θα λάβει την απόφασή του τη Δευτέρα λίγο πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία στις 21 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για οκτώ πρώην υπουργούς της αποπεμφθείσας κυβέρνησης, περιλαμβανομένου του πρώην αντιπροέδρου της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας, και τους προέδρους δύο σημαντικών αυτονομιστικών οργανώσεων, της Καταλανικής Εθνοσυνέλευσης (ANC) και της Omnium Cultural, Ζόρντι Σάντσες και Ζόρντι Κουσούρτ.

Την ίδια ώρα, ο αποπεμφθείς και καταζητούμενος από τη Μαδρίτη πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και οι υπουργοί του, την έκδοση των οποίων έχει ζητήσει η ισπανική δικαιοσύνη, θα παραμείνουν στο Βέλγιο όπου έχουν καταφύγει και μετά τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου - τουλάχιστον μέχρι να εξεταστούν οι προσφυγές εναντίον της έκδοσής τους.

Μολαταύτα ο Πουτζντεμόν είναι υποψήφιος στις εκλογές στην επαρχία, επικεφαλής του δικού του ψηφοδελτίου, και υποστηρίζει ότι είναι ο «νόμιμος πρόεδρος» της καταλανικής κυβέρνησης.

Σε περίπτωση νίκης του, ο Πουτζντεμόν «έχει εκφράσει την πρόθεση να πάει και να αναλάβει πρόεδρος της Τζενεραλιτάτ (σ.σ. της καταλανικής κυβέρνησης), ανεξαρτήτως του τι θα γίνει με τη βελγική δικαιοσύνη», είπε ο δικηγόρος του.

Ερωτηθείς σχετικά με την ακροαματική διαδικασία που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα σε βελγικό δικαστήριο προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα της Ισπανίας για έκδοση του Πουτζντεμόν και των υπουργών του, ο δικηγόρος ανέφερε ότι «δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει, ούτε εάν τα πρόσωπα που αφορά θα κληθούν» από την έδρα.