Ο νέος πύραυλος της Βόρειας Κορέας μπορεί όντως να χτυπήσει τις ΗΠΑ

Ο νέος πύραυλος της Βόρειας Κορέας μπορεί όντως να χτυπήσει τις ΗΠΑ

Παγκόσμια ανησυχία για την σημαντικότερη εκτόξευση μέχρι σήμερα – Συνεδριάζει εκτάκτως το ΣΑ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συγκληθεί εκτάκτως για το θέμα της Βόρειας Κορέας σήμερα στις 23:30 (ώρα Ελλάδας), μετά από την χθεσινοβραδινή – και πλέον επιτυχημένη από ότι φαίνεται – εκτόξευση βαλλιστικό πυραύλου από την Πιονγιάνγκ. Η συνεδρίαση θα γίνει μετά από αίτημα της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του έχει γίνει πλέον πυρηνική δύναμη, αφού δοκίμασε με επιτυχία έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) νέου τύπου, τον Hwasong-15, με βεληνεκές που του επιτρέπει να «πλήξει το σύνολο της αμερικανικής ηπείρου».

Ο νέος πύραυλος, ο ισχυρότερος που κατασκευάστηκε ποτέ στη χώρα, διένυσε 950 χιλιόμετρα τα 53 λεπτά της πτήσης του,σύμφωνα με τον Κιμ. Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από το Σάιν Νι, στη Βόρεια Κορέα και διήνυσε μια απόσταση 1.000 χλμ προτού καταλήξει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας

Ο επίσημος Τύπος της Βόρειας Κορέας έκανε λόγο για το πιο εξελιγμένο όπλο που έχει αναπτύξει ποτέ η χώρα, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε δυτικός ειδικός, λέγοντας ότι, κρίνοντας από την πορεία που ακολούθησε ο πύραυλος, φαίνεται ότι έχει όντως βεληνεκές 13.000 χιλιόμετρα, δηλαδή μεγαλύτερο από οποιονδήποτε άλλο πύραυλο έχει δοκιμάσει μέχρι στιγμής η Πιονγκγιάνγκ και ο οποίος θα μπορούσε να πλήξει οποιαδήποτε μεγάλη πόλη των ΗΠΑ.

Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις δήλωσε ότι η εκτόξευση αυτή αποτελεί σημαντική πρόοδο στην ικανότητα της Βόρειας Κορέας να κατασκευάζει πυραύλους, γεγονός που αποτελεί «απειλή για όλο τον κόσμο».

Παγκόσμια ανησυχία και καταδίκη από ΕΕ και ΝΑΤΟ

Προς το παρόν ο «στόχος» της Πιονγιάνγκ, Ντόναλτ Τραμπ, εμφανίστηκε συγκρατημένος, λέγοντας ότι «θα ασχοληθούμε» με αυτό, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι «οι διπλωματικές επιλογές» παραμένουν «προς το παρόν στο τραπέζι».

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα παρεκκλίνει από τη γραμμή της «των μέγιστων πιέσεων», που έχουν στόχο να περιορίσουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγκγιάνγκ μέσω κυρίως της σκλήρυνσης των κυρώσεων εναντίον της, παράλληλα με τις απειλές για μαζικά αντίποινα σε περίπτωση επίθεσης.

Από την πλευρά της η Κίνα, σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, τάσσεται υπέρ της επιβολής «διπλού μορατόριουμ»: της αναστολή των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ και Νότιας Κορέας με την παράλληλη αναστολή του στρατιωτικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.

Ωστόσο η Πιονγκγιάνγκ δεν φαίνεται να συμφωνεί, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, εκτιμώντας παράλληλα ότι οι κυρώσεις θα αποτύχουν.

ΕΕ: Απαράδεκτη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Πιονγκγιάνγκ

Η νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί «μια επιπλέον απαράδεκτη παραβίαση» των διεθνών της υποχρεώσεων και δεσμεύσεων, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος τύπου της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. «Η εκτόξευση αντιπροσωπεύει μια επιπλέον σοβαρή πρόκληση και μια σοβαρή απειλή προς τη διεθνή κοινότητα» τόνισε η εκπρόσωπος τύπου της Φεντερίκα Μογκερίνι.

Καταδικάζει την εκτόξευση το ΝΑΤΟ

Η νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα υπονομεύει την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια και η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να δεσμευτεί εκ νέου σε έναν αξιόπιστο διάλογο με τη διεθνή κοινότητα, επισήμανε σήμερα το ΝΑΤΟ σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε. «Καταδικάζω σθεναρά τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα. Πρόκειται για μια περαιτέρω παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που υπονομεύει την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια» τόνισε ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ.

Άμπε: Δεν θα υποκύψουμε

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε «βίαιη ενέργεια» που «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» την εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Δεν θα υποκύψουμε σε καμία προκλητική ενέργεια. Θα εντείνουμε την πίεσή μας», στην Πιονγκγιάνγκ, τόνισε ο Άμπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.