Βόρεια Κορέα: Αυτός είναι ο νέος μας πύραυλος, έχει στο βεληνεκές όλη την Αμερική

Βόρεια Κορέα: Αυτός είναι ο νέος μας πύραυλος, έχει στο βεληνεκές όλη την Αμερική

Ο ισχυρότερος που κατασκευάστηκε ποτέ στη χώρα, διένυσε 950 χιλιόμετρα στα 53 λεπτά της πτήσης του

Η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας μετέδωσε πριν από λίγο ότι δοκιμάστηκε με επιτυχία ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) νέου τύπου, τον Hwasong-15, με βεληνεκές το οποίο επιτρέπει στην Πιονγκγιάνγκ να «πλήξει το σύνολο της αμερικανικής ηπείρου».

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε επιτυχή τη δοκιμή του Hwasong-15, μετέδωσε πριν από λίγο η κρατική τηλεόραση του απομονωμένου κράτους.

Με αυτή την δοκιμή η Βόρεια Κορέα πέτυχε τον «στόχο» της, δηλαδή να γίνει πυρηνική δύναμη, ανέφερε η ανακοίνωση που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση.

Ο νέος πύραυλος, ο ισχυρότερος που κατασκευάστηκε ποτέ στη χώρα, διένυσε 950 χιλιόμετρα τα 53 λεπτά της πτήσης του, διευκρινίστηκε.

Την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας προκάλεσε η νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, η πρώτη από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Παγκόσμια ανησυχία για τον πύραυλο της Βόρειας Κορέας

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, ο πύραυλος που εκτόξευσε η Πιονγκγιάνγκ ήταν ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM). Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από το Σάιν Νι, στη Βόρεια Κορέα. Διήνυσε μια απόσταση 1.000 χλμ προτού καταλήξει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, χωρίς να απειλήσει τις ΗΠΑ, αμερικανικά εδάφη ή τους συμμάχους τους.

«Εικάζουμε ότι κατέπεσε σε περιοχή εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μας» δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Ιτσουνόρι Ονοντέρα σε δημοσιογράφους.

Λεπτά μετά την εκτόξευση του πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας προχώρησαν σε πυραυλική δοκιμή ως απάντηση.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας συγκάλεσε έκτακτη, κατεπείγουσα σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου με αφορμή την νέα εκτόξευση.

Τραμπ: Θα το τακτοποιήσουμε...

«Θα το τακτοποιήσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναφερόμενος στην απειλή της Βόρειας Κορέας.

Η νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ «είναι μια κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε», σημείωσε λίγα λεπτά νωρίτερα ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

Ο Τραμπ επεσήμανε ότι η νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ δεν αλλάζει την προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα της Βόρειας Κορέας, μία εβδομάδα μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να συμπεριλάβει τη χώρα αυτή στον κατάλογο των ΗΠΑ με τα κράτη που στηρίζουν την τρομοκρατία.

Ο Τραμπ βρισκόταν σε επίσκεψη στο Κογκρέσο τη στιγμή της εκτόξευσης και «ενημερώθηκε σχετικά με την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα ενώ ο πύραυλος βρισκόταν ακόμη σε πορεία» είπε η Σάρα Σάντερς, η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις σημείωσε ότι ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε έφθασε στο μεγαλύτερο ύψος όλων των προηγούμενων πυραύλων που είχε εκτοξεύσει η Πιονγκγιάνγκ και αντιπροσωπεύει «μια απειλή για όλον τον κόσμο».

Τίλερσον: Παραμένουν στο τραπέζι οι διπλωματικές επιλογές

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι «διπλωματικές επιλογές» για τη διευθέτηση της πυρηνικής κρίσης με τη Βόρεια Κορέα παραμένουν «στο τραπέζι, προς το παρόν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.

Σε μια δήλωση που ανέγνωσε η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να λάβει νέα μέτρα», επιπλέον των κυρώσεων που έχουν ήδη εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μεταξύ των μέτρων θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται «το δικαίωμα να απαγορεύεται η κυκλοφορία στη θαλάσσια περιοχή που επιτρέπει τη μεταφορά αγαθών προς και από τη Βόρεια Κορέα», σύμφωνα με τον Ρεξ Τίλερσον.

ΕΕ: Απαράδεκτη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Πιονγκγιάνγκ

Η νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί «μια επιπλέον απαράδεκτη παραβίαση» των διεθνών της υποχρεώσεων και δεσμεύσεων, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος τύπου της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. «Η εκτόξευση αντιπροσωπεύει μια επιπλέον σοβαρή πρόκληση και μια σοβαρή απειλή προς τη διεθνή κοινότητα» τόνισε η εκπρόσωπος τύπου της Φεντερίκα Μογκερίνι.

Καταδικάζει την εκτόξευση το ΝΑΤΟ

Η νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα υπονομεύει την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια και η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να δεσμευτεί εκ νέου σε έναν αξιόπιστο διάλογο με τη διεθνή κοινότητα, επισήμανε σήμερα το ΝΑΤΟ σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε. «Καταδικάζω σθεναρά τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα. Πρόκειται για μια περαιτέρω παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που υπονομεύει την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια» τόνισε ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ.

Άμπε: Δεν θα υποκύψουμε

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε «βίαιη ενέργεια» που «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» την εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Δεν θα υποκύψουμε σε καμία προκλητική ενέργεια. Θα εντείνουμε την πίεσή μας», στην Πιονγκγιάνγκ, τόνισε ο Άμπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Αίτημα για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, γνωστοποίησε η ιταλική προεδρία. «Αυτή τη στιγμή αποφασίζουμε την ημερομηνία» διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζιοβάνι Νταβόλι, ο εκπρόσωπος τύπου της ιταλικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη, που έχει αναλάβει για τον μήνα Νοέμβριο την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας.