Η Ρωσία για τα ισόβια στον Μλάντις: Αντισερβική ερμηνεία των γεγονότων

Η Ρωσία για τα ισόβια στον Μλάντις: Αντισερβική ερμηνεία των γεγονότων

«Πολιτικοποιημένη και προκατειλημμένη» η απόφαση της Χάγης

Περισσότερο από είκοσι χρόνια μετά τον πόλεμο στην Βοσνία(1992-1995), που άφησε πίσω του περισσότερους από 100.000 νεκρούς και 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες, ο πρώην διοικητής των σερβικών δυνάμεων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς, ο επονομαζόμενος «χασάπης των Βαλκανίων», καταδικάσθηκε χθες από τη διεθνή δικαιοσύνη σε ισόβια κάθειρξη για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

Την απόφαση χαιρέτησαν ΟΗΕ, ΕΕ και ΝΑΤΟ. Αντίθετα, η Μόσχα θεωρεί ότι η καταδικαστική απόφαση που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο είναι πολιτικοποιημένη και  προκατειλημμένη, δήλωσε σήμερα η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ζαχάροβα πρόσθεσε ότι «η αντισερβική και μονόπλευρη ερμηνεία των τραγικών γεγονότων της δεκαετίας του 1990 που διαδραματίσθηκαν στον χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, την οποία υιοθέτησε τεχνητά ως βάση το δικαστήριο, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην υλοποίηση της θεμελιώδους αρχής της αμετάκλητης τιμωρίας για εγκλήματα πολέμου, αλλά και για πολλοστή φορά υπονομεύει την διαδικασία αποκατάστασης αμοιβαίας εμπιστοσύνης στα Βαλκάνια».