Tι είναι το παντ τάι; Ζεστό, πολύχρωμο, κοινωνικό και ταϊλανδέζικο

Tι είναι το παντ τάι; Ζεστό, πολύχρωμο, κοινωνικό και ταϊλανδέζικο

Kob khun mak, Pad Thai από τη Google

Παντ τάι: Το πιο διάσημο πιάτο της Ταϊλανδέζικης Κουζίνας τιμά σήμερα η google. Είναι το πιο δημοφιλές και το έχουν στα μενού τους σχεδόν όλα τα Ασιατικά εστιατόρια. Είναι εύκολο, γρήγορο, ελαφρύ και νόστιμο και κατάλληλο και ως street food. Υπάρχει ένας άπειρος αριθμός παραλλαγών του, αλλά συνήθως σερβίρεται ως noodles με tofu, κρεμμυδάκια και φιστίκια. Στις τελευταίες πινελιές προσθέτετε σάλτσα ψαριού, ζάχαρη, τσίλι σε σκόνη και αλεσμένα φιστίκια για παραπάνω γεύση.

Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία του Pad Thai, το πιάτο ζυμαρικών που είναι σήμα κατατεθέν τρόφιμο δρόμου της Ταϊλάνδης, και μια συνταγή αγαπημένη για foodies σε όλο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η Ταϊλάνδη αντιμετώπισε μια οξεία έλλειψη ρυζιού, ενός βασικού στοιχείου για τους λαούς της. Ωστόσο, οι χυλοπίτες ρύζι ήταν φθηνές, χορταστικές και άφθονες. Σε συνδυασμό με λαχανικά και φθηνές πηγές πρωτεϊνών, όπως γαρίδες και κοτόπουλο, τα ζυμαρικά από ρύζι θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ισορροπημένο, θρεπτικό γεύμα. Μια παλαιά συνταγή που εισήχθη από κινέζους εμπόρου διαδόθηκε και επικράτησε στο δρόμο.

Η συνταγή μπορεί να είναι απλή, αλλά κάθε σεφ προσθέτει την υπογραφή του στη σάλτσα, καθιστώντας την πιο γλυκιά, πικάντικη ή κάτι ανάμεσα.

Το σημερινό Doodle ήταν εμπνευσμένο από την έρευνα της Doodler Juliana για το μαγείρεμα Pad Thai μαζί με με έναν φίλο της. Ήθελε να είναι σε θέση να δείξει όλα τα νόστιμα συστατικά από κοντά. Η υπέροχη δημιουργία της γιορτάζει τη διαδικασία μαγειρέματος αυτού του μοναδικού πιάτου και το φαγητό με φίλους - ζεστό, πολύχρωμο, ακατάστατο, κοινωνικό και θαυμάσια ταϊλανδέζικο.

Kob khun mak, Pad Thai!

Ουσιαστικά πρόκειται για stir frying νουντλς με κρέας και λαχανικά. Το stir fry είναι τρόπος μαγειρέματος που σημαίνει «τηγάνισμα με ανακάτεμα». Είναι μαγείρεμα σε πολύ δυνατές θερμοκρασίες απευθείας πάνω στη φωτιά, τεχνική που απαιτεί συνεχές ανακάτεμα για να μην καεί το φαγητό.

Το φαγητό στους δρόμους της Ταϊλάνδης

Όπου και να κοιτάξεις από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Μπακόνγκ μέχρι τα φτωχά σοκάκια πάνω σε πεζοδρόμια, σε μικρές βάρκες που διασχίζουν τα κανάλια, κάτω από γέφυρες, στήνονται μικρά φορητά εστιατόρια. Κάθε μια από αυτές ειδικεύεται σε συγκεκριμένες τοπικές λιχουδιές, με πρώτη και καλύτερη το Παντ Τάι. Αλλά δεν είναι η μόνη.
Άλλα προσφέρουν ψητά αποξηραμένα ή καπνιστά ψάρια και καλαμάρια, αέρινα τηγανισμένες γαρίδες ή καβούρια και άλλα φτερούγες από κοτόπουλο με καυτερό κόκκινο κάρυ ή μικρές χοιρινές μπουκιές τυλιγμένες σε φύλλα λεμονόχορτου ή μπανανιάς . Σε κάθε γωνιά κρέμονται μικρές πάπιες καλλιτεχνικά ψημένες και έτοιμες να τεμαχιστούν σε λεπτές φέτες.
Αντί σνακ θα σας προσφέρουν μικροσκοπικά αποξηραμένα τραγανά ψαράκια βουτηγμένα σε σόγια και πασπαλισμένα με σουσάμι, τα οποία είναι πραγματική αποκάλυψη!
Αν θελήσετε κάτι γλυκό προτιμήστε τα φρέσκα παγωμένα φρούτα ή τις τηγανίτες από ταπιόκα και γάλα καρύδας ή ακόμα και τις λαχταριστές ψητές μελωμένες μπανάνες.
Αν ανήκετε στην τολμηρή κατηγορία των Ευρωπαίων γαστρονόμων ίσως δοκιμάσετε διάφορα τηγανιτά μικρά έντομα με πολύ προσοχή. Συχνά τρώγοντας ένα πιάτο της Ταϊλανδέζικης κουζίνας μπορούμε να νιώσουμε στον ουρανίσκο μας μια οξύτητα και μια ένταση, η οποία δεν μας παραπέμπει σε κανένα από τα γνωστά μας αρτύματα. Πρόκειται για την περίφημη fish sauce που δεν είναι τίποτα άλλο από μια σάλτσα που προέρχεται από την ζύμωση με αλάτι ενός μικρού ψαριού το οποίο μοιάζει με αθερίνα. Η προετοιμασία της διαρκεί περίπου ένα χρόνο και πιστεύω ότι πιθανώς να μοιάζει πολύ με τον αρχαίο ελληνικό γάρο. Όσο για τα ψάρια κυρίως τα μικρά και τα μεσαίου μεγέθους, τα καλαμάρια, ακόμα και οι γαρίδες αποξηραίνονται κυρίως για λόγους συντήρησης.

Συνταγή για Παντ τάι

To Phat Thai (ή pad Thai) ανακαλύφθηκε στην Ταϊλάνδη το 1930 και παρέμεινε από τότε ως παραδοσιακό πιάτο στη χώρα. Λεπτά noodles ρυζιού ανακατεμένα και τηγανισμένα με συστατικά, όπως tofu και γαρίδες και πασπαλίζονται με ζάχαρη, tamarind, ξίδι, τσίλι και σάλτσα ψαριού, δημιουργώντας ένα γλυκό, αλμυρό και παράλληλα απολαυστικό πιάτο.

Χτυπάμε με πιρούνι σε ένα μπολ το ξύδι με το μέλι, το καυτερό και την σόγια σως. Προσθέτουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε να πάει η σάλτσα παντού. Κλείνουμε με καπάκι και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε και ψιλοκόβουμε τα επόμενα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε.

Βράζουμε τα νούντλς, τα ξεπλένουμε με νερό και τα αφήνουμε στην άκρη.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ενα μεγάλο τηγάνι ή wok σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα κάσιους με το τζίντζερ και το σκόρδο, ανακατεύουμε για 2 λεπτά και τα αφαιρούμε από το τηγάνι κρατώντας τα στην άκρη. Δυναμώνουμε την φωτιά προς το δυνατό και προσθέτουμε στο τηγάνι την γλυκιά πιπεριά, το καρότο και τα φασολάκια. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά και προσθέτουμε το μείγμα με τις γαρίδες. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά και προσθέτουμε τα νουντλς, ανακατεύουμε και πάλι και προσθέτουμε το μείγμα με το σκόρδο και το τζίντζερ. Τέλος προσθέτουμε τα φύτρα φασολιών και ανακατεύουμε μια ακόμη φορά. Σερβίρουμε αμέσως στολίζοντας με τα φρέσκα φύλλα κόλιανδρο.

ΒΙΝΤΕΟ: Συνταγή για γνήσιο παντ τάι