Εκδόθηκε το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Πουτζντεμόν

Εκδόθηκε το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Πουτζντεμόν

Ισπανίδα δικαστής απέρριψε το αίτημα του έκπτωτου προέδρου της Καταλονίας να καταθέσει μέσω τηλεδιάσκεψης

Η Ισπανίδα δικαστής Κάρμελ Λαμέλα εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του αποπεμφθέντος προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος βρίσκεται στο Βέλγιο, καθώς και τεσσάρων πρώην στελεχών της κυβέρνησής του, που επίσης είναι στο Βέλγιο.

Επίσης, η δικαστής απέρριψε το αίτημα του έκπτωτου προέδρου της Καταλονίας να καταθέσει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η βελγική δικαιοσύνη επιβεβαίωσε ότι οι αρχές της χώρας έχουν λάβει το ένταλμα και θα εξετάσει το αίτημα της Ισπανίας. «Θα το εξετάσουμε, κατόπιν θα το αναθέσουμε σε ανακριτή», εξήγησε ο Έρικ Βαν ντε Σάιπτ, εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας.

Σημειώνεται ότι ο Πουτζντεμόν έφυγε από την Καταλονία μετά την κατάλυση της τοπικής κυβέρνησης της περιφέρειας από τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, που ακολούθησε τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της.

Ο Πουτζντεμόν και οι συνεργάτες του είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες μεταξύ των οποίων η στάση και η κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος.

Η έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για τον πρόεδρο της έκπτωτης καταλανικής κυβέρνησης εγείρει μια σειρά από ερωτήματα, όπως το πότε θα εκτελεστεί και αν ο Πουτζνετμον κινδυνεύει άμεσα με σύλληψη και έκδοση στην Ισπανία.

Το euronews αναζήτησε απαντήσεις σε αυτά από τον Σαλβαδόρ Βιάντα, τον ισπανό εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.

Αρχικά εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας αυτού του μηχανισμού: «Όταν ένα δικαστήριο εκδίδει ένα ένταλμα σύλληψης εις βάρος ενός ατόμου που βρίσκεται εντός της ΕΕ, αυτός ο μηχανισμός που είναι σχετικά γρήγορος, τίθεται σε λειτουργία. Και μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα που ορίζεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, 60 ημέρες που μπορούν να επεκταθούν επιπλέον ένα μήνα νομίζω, γίνεται η έκδοση», αναφέρει ο Σαλβαδόρ Βιάντα.

Ωστόσο μπορεί αυτό να ακούγεται απλό, υπάρχουν όμως και ζητήματα που το καθιστούν περίπλοκο. Για παράδειγμα, το αδίκημα της εξέγερσης έχει διαφορετική έννοια στην Ισπανία σε σχέση με το Βέλγιο και αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.

«Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που μπορεί να γίνουν αμέσως δεκτές αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις εγκλημάτων που δεν εμφανίζονται να έχουν άμεση δυνατότητα παράδοσης του κατηγορούμενου και δεν μπορεί να υπάρξει αυτόματη έκδοση» εξηγεί ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός. :.

Σύμφωνα με τον Βιάντα, σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να γίνει σύγκριση με το βελγικό εθνικό δίκαιο, να εξεταστεί αν υπάρχει διπλό αδίκημα ή όχι, αν το αδίκημα που φέρεται να έχει τελετεί εδώ υπάρχει κατά κάποιον τρόπο και στο Βέλγιο ως αδίκημα.

«Σε λειτουργικό πάντως επίπεδο, το σύστημα αυτό δουλεύει και έχει αποτελέσματα, καθώς υπάρχει η εμπιστοσύνη ότι οι χώρες είναι κράτη δικαίου», καταλήγει ο ισπανός εισαγγελέας.