Στο Γκουαντάναμο στέλνει ο Τραμπ το τζιχαντιστή του Μανχάταν

Στο Γκουαντάναμο στέλνει ο Τραμπ το τζιχαντιστή του Μανχάταν

Πράσινες κάρτες τέλος διαμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος

Βούτυρο στο… ψωμί, δηλαδή την αντιμεταναστευτική ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ η αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης από τον Ουζμπέκο τζιχαντιστή, χθες.

O Αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε «κτήνος» τον δράστη πολύνεκρης επίθεσης, της πρώτης στη Νέα Υόρκη μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Σημείωσε ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να στείλει τον τζιχαντιστή τρομοκράτη στις φυλακές του Γκουαντάναμο.

Επιπλέον ανακήρυξε το τέλος της χορήγησης πράσινης κάρτας, μέσω λοταρίας. «Σήμερα ξεκινώ τη διαδικασία τερματισμού του προγράμματος χορήγησης πράσινων καρτών, μέσω λοταρίας. Θα ζητήσω από το Κογκρέσο να ξεκινήσει να εργάζεται άμεσα να τερματίσει αυτό το πρόγραμμα», ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Το σύστημα χορήγησης μέσω λοταρίας πράσινων καρτών προσφέρει σε 50.000 υποψηφίους ετησίως την ευκαιρία να μπορέσουν να ζήσουν στις ΗΠΑ. Το σύστημα αυτό ευνοεί τους υπηκόους χωρών με σχετικά χαμηλά ποσοστά μετανάστευσης στην Αμερική, τα τελευταία πέντε χρόνια. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των θεωρήσεων εισόδου δίνεται στην Αφρική.

«Πρέπει να γίνουμε πιο σκληροί, πιο έξυπνοι και πολύ λιγότερο πολιτικά ορθοί», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Νωρίτερα, ο Τραμπ είχε γράψει στο Twitter ότι «ο τρομοκράτης εισήλθε στη χώρα μας χάρη στο Πρόγραμμα της λοταρίας χορήγησης βίζας, ένα θαύμα του Τσακ Σούμερ», στοχοθετώντας τον επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Δημοκρατικών στη Γερουσία.

«Σήμερα θρηνούμε αυτή την φρικιαστική τρομοκρατική επίθεση στην Νέα Υόρκη, λίγα μόλις τετράγωνα μακριά από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου», τόνισε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια ενός υπουργικού συμβουλίου στο Λευκό Οίκο, ζητώντας από το Κογκρέσο να τερματίσει άμεσα το πρόγραμμα χορήγησης πράσινων καρτών, μέσω λοταρίας.

Ο υπαρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Τζον Μίλερ κατονόμασε τον δράστη της επίθεσης, που είχε αποτέλεσμα 8 νεκρούς, ως τον 29χρονο Σαϊφούλο Σαΐποφ, ο οποίος εισήλθε στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2010 και διέθετε πράσινη κάρτα έπειτα από κλήρωση.

Ο τρομοκράτης είχε επαφές με ένα πρόσωπο που παρακολουθούσε το FBI

Ο Ουζμπέκος μετανάστης που σκότωσε 8 ανθρώπους στη Νέα Υόρκη είχε επαφές με ένα άλλο πρόσωπο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο μικροσκόπιο του FBI, καθώς υπάρχουν υποψίες σε βάρος του για δραστηριότητες που σχετίζονται με την τρομοκρατία, έγινε σήμερα γνωστό από μια πηγή από τους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το πρόσωπο με το οποίο ο Σαϊφούλο Σαΐποφ επικοινωνούσε διαμένει επίσης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.