Ουζμπέκος ο δράστης της πρώτης επίθεσης στη Νέα Υόρκη από την 11/09

Ουζμπέκος ο δράστης της πρώτης επίθεσης στη Νέα Υόρκη από την 11/09

8 νεκροί και 11 τραυματίες - Ο 29χρονος συνδεόταν με το Ισλαμικό Κράτος και είχε ριζοσπαστικοποιηθεί στις ΗΠΑ

Ενας Ουζμπέκος που είχε μεταναστεύσει νόμιμα στις ΗΠΑ το 2010 είναι ο δράστης  της πρώτης τρομοκρατικής ενέργειας στη Νέα Υόρκη με 8 νεκρούς και 11 τραυματίες - μετά του Δίδυμους Πύργους, την 11/09/2001.

Ο δράστης ταυτοποιήθηκε ως ο 29χρονος Σαϊφούλο Χαμπιμπουλάεβιτς Σαϊποφ, από το Ουζμπεκιστάν, ο οποίος ζει στην Φλόριντα. Ο 29χρονος στο νοσοκομείο Μπελβιου, οι αρχές τον ανέκριναν στο κρεβάτι του.

Αυτός είναι ο δράστης της επίθεσης στο Μανχάταν

Τζιχαντιστής του ΙΚ

Ο 29χρονος συνδεόταν με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και είχε ριζοσπαστικοποιηθεί στις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, προετοίμαζε την επίθεση εδώ και πολλές εβδομάδες και νοίκιασε το φορτηγάκι του στο Νιου Τζέρσεϊ, μία ώρα πριν από την επίθεση.

Ο τρομοκράτης φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ» και άφησε χειρόγραφες σημειώσεις στα αραβικά πλάι στο φορτηγάκι που έριξε πάνω σε ποδηλάτες και διαβάτες, προτού τραυματιστεί από τα πυρά αστυνομικών.

Σε ένα από αυτά τα χειρόγραφα σημειώματα δηλώνει πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος με το μήνυμα «το Ισλαμικό Κράτος θα αντέξει για πάντα».

Μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους και δεκάδες μαχαίρια βρέθηκαν ακόμα  μέσα στο φορτηγό του 29χρονου ουζμπέκου οδηγού.

Σύμφωνα με τον Κουόμο, ο νεαρός άνδρας ήταν «το πρότυπο του μοναχικού λύκου».

«Άρχισε να ενημερώνεται για το ΙΚ και τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό αφού έφθασε στις ΗΠΑ», δήλωσε ο κυβερνήτης προσθέτοντας πως δεν υπάρχει προς το παρόν καμιά ένδειξη ότι δεν έδρασε μόνος ή ότι η ενέργειά του αποτελεί μέρος μιας επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη ή άλλων σχεδίων επίθεσης.

Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο της τζιχαντιστικής επίθεσης, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια επίθεση αυτού του είδους και τέτοιας βαρύτητας αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο.

«Καλή η πολιτική ορθότητα, αλλά όχι για αυτό!», έγραψε στο Twitter το βράδυ της Τρίτης ο αμερικανός πρόεδρος.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο ΙΚ να επιστρέψει ή να μπει στη χώρα μας αφού το νικήσαμε στη Μέση Ανατολή και αλλού. Αρκετά!», ανέφερε.