Ιστορικές στιγμές στην Ισπανία – Για «εξέγερση» διώκεται ο Πουτζντεμόν

Ιστορικές στιγμές στην Ισπανία – Για «εξέγερση» διώκεται ο Πουτζντεμόν

Τι ακλουθεί μετά την κήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία

Την διάλυση του τοπικού κοινοβουλίου της Καταλονίας και την κήρυξη εκλογών στις 21 Δεκεμβρίου – ώστε να επανέλθει η συνταγματική νομιμότητα και η ομαλότητα στην περιφέρεια – ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής  ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες Καταλανοί είχαν ξεχυθεί στους δρόμους της Βαρκελώνης και πανηγύριζαν την απόφαση απόσχισης από την Μαδρίτη.

Ο Ραχόι ανακοίνωσε πως αποπέμπει τον Καταλανό πρόεδρο Κάρλες Πουτζεμόν και την κυβέρνησή του, ενώ παύεται ο επικεφαλής της αστυνομίας της Καταλονίας.

Ραχόι: Διέλυσα τη βουλή της Καταλονίας, εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου

Επιπλέον, η γενική εισαγγελία της Ισπανίας θα κινήσει την επόμενη εβδομάδα δικαστική διαδικασία σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της «εξέγερσης», μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο τύπου της γενικής εισαγγελίας, αυτή η διαδικασία θα μπορούσε «ενδεχομένως να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα μέλη της τοπικής κυβέρνησης και το γραφείο των προέδρων» του καταλανικού κοινοβουλίου.

O πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της Καταλονίας να παραμείνουν ειρηνικοί και πιστοί στην πολιτική τους συνείδηση μετά την έγκριση από το κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη του ψηφίσματος που κηρύσσει την ανεξαρτησία της περιφέρειας.

«Έρχονται ώρες κατά τις οποίες πρέπει να διατηρήσουμε την ορμή αυτής της χώρας (σ.σ της Καταλονίας) και να παραμείνουμε ειρηνικοί, (να επιδείξουμε) πολιτική συνείδηση και αξιοπρέπεια» επισήμανε ο Καταλανός πρόεδρος μιλώντας στο κοινοβούλιο σε βουλευτές και αυτονομιστές δημάρχους.

Η επόμενη μέρα

Με την ενεργοποίηση χθες του άρθρου 155, για πρώτη φορά μετά την εποχή του Φράνκο - ο έλεγχος της Καταλονίας περνάει στην Μαδρίτη.

Οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας θα αναλάβουν άμεσα όλες τις εξουσίες της Καταλονίας.

Επίσης, σύμφωνα με τον Ραχόι, αποπέμπονται οι  εκπρόσωποι  της κυβέρνησης της Καταλονίας στη Μαδρίτη και στις Βρυξέλλες και κλείνουν οι «αντιπροσωπείες» σε ολόκληρο τον κόσμο, εκτός των Βρυξελλών.

Η καταλανική αστυνομία, οι 16.000 Mossos d’ Esquadra που έως σήμερα υπακούουν μόνον στην τοπική Τζενεραλιτάτ, θα τεθούν υπό τον άμεσο έλεγχο της κυβέρνησης. Ο Ραχόι απαιτεί εξάλλου, «σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο», στην άσκηση των καθηκόντων τους, τα μέλη των Mossos να «αντικαθίστανται από όργανα των δυνάμεων ασφαλείας του κράτους», δηλ. της εθνικής αστυνομίας και της Πολιτοφυλακής.

Η κυβέρνηση ήδη έχει θέσει τα οικονομικά της Τζενεραλιτάτ υπό τον έλεγχό της από τον περασμένο Σεπτέμβριο, προκειμένου να αποτρέψει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της 1ης Οκτωβρίου. Το μέτρο έχει παραμείνει εν ισχύ.