Όλοι με τον Ραχόι και οι Καταλανοί μόνοι τους στην ανεξαρτησία

Όλοι με τον Ραχόι και οι Καταλανοί μόνοι τους στην ανεξαρτησία

Στήριξη στη Μαδρίτη από ΕΕ και ΗΠΑ

Την υποστήριξή τους στην ισπανική κυβέρνηση μετά την κήρυξη της Ανεξαρτησίας της Καταλονίας από το τοπικό κοινοβούλιο, εξέφρασαν όλοι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ΗΠΑ.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ξεκίνησε άμεσα τις διαδικασίες κατά της κήρυξης ανεξαρτησίας από την Καταλονία και την άρση της αυτονομίας της ενώ, ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της Καταλονίας «να παραμείνουν ειρηνικοί και πιστοί στην πολιτική τους συνείδηση».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τονίζοντας ότι «δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη μέλη».

Το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι  δεν αναγνωρίζει την κήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία και ότι παρακολουθεί με ανησυχία την επιδείνωση της πολιτικής κρίσης στην Ισπανία. «Η κυβέρνηση στηρίζει τη σαφή θέση του πρωθυπουργού της Ισπανίας στη βούλησή του να εγγυηθεί και να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη» τόνισε σε μήνυμά του στο Twitter ο εκπρόσωπος τύπου της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Το Λονδίνο γνωστοποίησε και αυτό ότι «δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει» την ανεξαρτησία της Καταλονίας, διατυπώνοντας τη βούλησή του για τη «διαφύλαξη της ενότητας της Ισπανίας».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Σκωτίας εμφανίστηκε περισσότερο θετικά διακείμενη προς την Καταλονία, χωρίς εντούτοις να αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της περιφέρειας.

«Κατανοούμε και σεβόμαστε την θέση της καταλανικής κυβέρνησης» δήλωσε σήμερα η Φιόνα Χίσλοπ, η υπουργός Εξωτερικών της Σκοτίας, στέλεχος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP).«Ενώ η Ισπανία έχει το δικαίωμα να αντιτίθεται στην ανεξαρτησία, ο λαός της Καταλονίας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να καθορίζει το ίδιο του το μέλλον» τόνισε.

Σε μία λιτή δήλωση, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχει την «πλήρη στήριξή του».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν την «ενότητα» της Ισπανίας. «Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει στο δελτίο τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ.

Μέσα σε όλα αυτά είναι ξεκάθαρο ότι η Καταλονία, μετά την σημερινή ιστορική της απόφαση, μένει ολομόναχη τόσο μέσα στο ισπανικό, όσο και το ευρωπαϊκό πλαίσιο.