LIVE: Η Βουλή της Καταλονίας ψήφισε την απόσχιση από την Ισπανία

LIVE: Η Βουλή της Καταλονίας ψήφισε την απόσχιση από την Ισπανία

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας ψήφισαν υπέρ της ενεργοποίησης της απόφασης στο δημοψήφισμα της 1 Οκτωβρίου 2017.

Υπέρ της αυτονόμησης και της ανεξαρτησίας τάχθηκε το κοινοβούλιο της Καταλονίας, απούσης της αντιπολίτευσης, μετά την μυστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε κατά την σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση.

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας ψήφισαν υπέρ της ενεργοποίησης της απόφασης που πήρε ο καταλανικός λαός στο δημοψήφισμα της 1 Οκτωβρίου 2017.

Έτσι το Κοινοβούλιο κήρυξε σήμερα μονομερώς την απόσχιση  της περιφέρειας από την Μαδρίτη και την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Η πρόταση για την ανεξαρτησία ψηφίστηκε στην 135μελή συνέλευση με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 2 λευκά.

Το ψήφισμα ανακηρύσσει την περιφέρεια «ανεξάρτητο Κράτος με τη μορφή Δημοκρατίας» και ζητά από την καταλανική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την αναγνώρισή της στο εξωτερικό.

Στο άκουσμα της απόφασης, χιλιάδες Καταλανοί υπέρ της ανεξαρτησίας, ξεχύθηκαν πανηγυρίζοντας στους δρόμους.

Πριν την ψηφοφορία αποχώρησαν από την αίθουσα οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos).

Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos.

Την ίδια ώρα η ισπανική Βουλή συνεδριάζει για την ενεργοποίηση του περιβόητου Άρθρου 155, που θα άρει το καθεστώς της αυτονομίας της περιφέρειας.

Τι είναι το Άρθρο 155 που θα βάλει τέλος στην αυτονομία της Καταλονίας

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι κάλεσε να υπάρξει ηρεμία είπε πως η κυριαρχία του νόμου θα αποκατασταθεί στην Καταλονία.