Δάκρυα και αυστηρό dress code στην αποτέφρωση του βασιλιά της Ταϊλάνδης

Δάκρυα και αυστηρό dress code στην αποτέφρωση του βασιλιά της Ταϊλάνδης

Η σορός του πρώην βασιλιά της Ταϊλάνδης Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι, θα αποτεφρωθεί αύριο στην Μπανγκόγκ, ένα χρόνο μετά το θάνατό του, με όλες τις τιμές.

Στην τελετή αποτέφρωσης αναμένεται να παρευρεθούν τουλάχιστον 250.000 άτομα - από αρχηγούς κρατών μέχρι χιλιάδες απλούς πολίτες - ενώ για λόγους ασφαλείας θα έχουν αναπτυχθεί 80.000 αστυνομικοί.

Από την Δευτέρα έχουν ξεκινήσει οι τελετές και οι ομιλίες, που θα κορυφωθούν αύριο με την αποτέφρωση στο ολόχρυσο και επιβλητικό βασιλικό κρεματόριο το οποίο βρίσκεται κοντά στο Μεγάλο Παλάτι της Μπανγκόκ.

Δεκάδες χιλιάδες Ταϊλανδοί έχουν προετοιμαστεί καταλλήλως για την αυριανή μέρα ενώ ήδη έχουν πιάσει θέση, διανυκτερεύοντας, σε όλο το μήκος της διαδρομής και γύρω από το βασιλικό κρεματόριο, περιμένοντας και θρηνώντας, ακόμα και υπό βροχή.

Σύμφωνα με το νόμο της χώρας για αυτή την περίπτωση, όλοι οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο dress code, προκειμένου να τιμήσουν τον Αντουλγιαντέι.

Το αυστηρό πρωτόκολλο υπαγορεύει σε  κοινό και μέσα μαζικής ενημέρωσης το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται και επιβάλλει επίσημο, μαύρο, σεμνό ένδυμα.  Στις γυναίκες απαγορεύονται τα σκουλαρίκια και έντονα, τεχνητά χρώματα στα μαλλιά ενώ στους άνδρες απαγορεύεται το μουστάκι και το μούσι.

Τα καταστήματα στα εμπορικά κέντρα δεν προλαβαίνουν να πουλάνε μαύρα ρούχα και οι τελευταίοι κάτοικοι της Μπανγκόνγκ που δεν προνόησαν, σπεύδουν να προμηθευτούν ένα πένθιμο σύνολο.

Ο Αντουλγιαντέι απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών στις 13 Οκτωβρίου του 2016 και η περίοδος πένθους κράτησε 12 μήνες. Βασίλευσε επί 70 χρόνια, είχε το ρεκόρ παραμονής στην εξουσία για οποιονδήποτε Αρχηγό Κράτους ή κυβερνήσεως στον κόσμο και ήταν εξαιρετικά αγαπητός στο λαό του.