Διχάζουν την Κύπρο τα εγκώμια Σόιμπλε για τον Νίκο Αναστασιάδη

Διχάζουν την Κύπρο τα εγκώμια Σόιμπλε για τον Νίκο Αναστασιάδη

Τον ιδιαίτερο θαυμασμό του για τους χειρισμούς του Κύπριου προέδρου εξέφρασε ο επί χρόνια υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας

Την έντονη αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης προκάλεσαν οι επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και του υποψηφίου Προέδρου, Σταύρου Μαλά, σε σχέση με τις εγκωμιαστικές, για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δηλώσεις Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε, στη συνέντευξή του στη FAZ, αναφερόμενος στο Eurogroup που αφορούσε το πρόγραμμα σωτηρίας της Κύπρου, είπε: «Κανείς δεν μιλά πια για την Κύπρο. Και όμως, από ό,τι θυμάμαι, αυτή ήταν η πιο δραματική νύχτα από όλες. Καθόμασταν μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο σε αυτά τα απερίγραπτα δωμάτια των Βρυξελλών. Και εκείνος άρχισε να επιχειρηματολογεί με γεωπολιτικά κριτήρια». Τότε, συνέχισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, «του είπαμε ότι αυτά δεν βοηθούν και του υποδείξαμε: "Πρέπει να εξυγιάνεις τις τράπεζες σου". Βέβαια, είχε κληρονομήσει το πρόβλημα από τον προκάτοχο του. Και όμως τα κατάφερε θαυμάσια. Εκφράζω τον ιδιαίτερο θαυμασμό μου για αυτό».

Σε γραπτή δήλωση, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι ο κύριος Σόιμπλε είπε το αυτονόητο, ότι «η Κύπρος με τον Νίκο Αναστασιάδη στο πηδάλιο κατάφερε να γλυτώσει τη βέβαιη χρεωκοπία της οικονομίας και το υπό κατάρρευση τραπεζικό σύστημα που παρέδωσε η Κυβέρνηση ΑΚΕΛ – Χριστόφια», όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Είναι εκπληκτικό, είπε, ότι «αυτοί που οδήγησαν με πράξεις και παραλείψεις την κυπριακή οικονομία προ της χρεωκοπίας και ανάγκασαν τον Κυπριακό λαό να ζήσει το χειρότερο εφιάλτη μετά την τουρκική εισβολή, και συγκεκριμένα το ΑΚΕΛ, ο τότε υπουργός του Δημήτρη Χριστόφια, Σταύρος Μαλάς, αλλά και αυτοί που βοήθησαν στην εκλογή ΑΚΕΛ-Χριστόφια στην εξουσία, θεωρούν ότι βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν στον πρόεδρο Αναστασιάδη, επειδή ο κύριος Σόϊμπλε είπε το αυτονόητο που βλέπει όλος ο κόσμος διεθνώς».

Aντί, είπε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος, να χαίρονται, όταν γίνονται εγκωμιαστικά σχόλια διεθνώς για τη σημερινή κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, στεναχωριούνται, διότι αυτό δεν εξυπηρετεί τις προεκλογικές τους σκοπιμότητες.

Ο Β. Σόιμπλε «ήταν εκ των εμπνευστών και ηθικών αυτουργών» του κουρέματος. Επόμενο λοιπόν είναι να επαινεί τον άξιο εκτελεστή Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος υλοποίησε σχεδιασμούς που κατάφεραν καίριο πλήγμα στην Κυπριακή Οικονομία», είχε δηλώσει ο υποψήφιος για την προεδρία Σταύρος Μαλάς.

Στο ίδιο πλαίσιο είχαν κινηθεί τα σχόλια και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ανέφεραν ότι τα συγχαρητήρια του κ. Σόιμπλε «επισφραγίζουν την πίστη του Νίκου Αναστασιάδη στις πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας που επεβλήθησαν στον κυπριακό λαό».