Τέλος στην αυτονομία της Καταλονίας – Εκλογές τον Ιανουάριο

Τέλος στην αυτονομία της Καταλονίας – Εκλογές τον Ιανουάριο

Την ανακοίνωση έκανε στην ισπανική τηλεόραση η Κάρμεν Κάλβο του PSOE

Στη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στην Καταλονία τον Ιανουάριο, συμφώνησαν η ισπανική κυβέρνηση και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων προσωρινής άρσης του καθεστώτος αυτονομίας και υπαγωγής της περιοχής στον άμεσο έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης. Την ανακοίνωση έκανε στην ισπανική τηλεόραση η Κάρμεν Κάλβο του Σοσιαλιστικού κόμματος.

Η Μαδρίτη ανακοίνωσε ότι το Σάββατο θα ενεργοποιήσει τις ρυθμίσεις του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος, που προβλέπει την αναστολή της αυτονομίας των ισπανικών κοινοτήτων – μία κίνηση που γίνεται για πρώτη φορά τα τελευταία στα 39 χρόνια στην χώρα, από την εποχή του Φράνκο.

Αυτό επιτρέπει στη Μαδρίτη να αναλάβει την απευθείας διακυβέρνηση οποιασδήποτε από τις δεκαεπτά αυτόνομες περιοχές, ακόμα και με τη βία, καθαιρώντας την τοπική κυβέρνηση και διαλύοντας το τοπικό κοινοβούλιο.

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προβλεπόμενες από το άρθρο 155 του Συντάγματος διαδικασίες για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην Καταλονία, διαπιστώνοντας την "άρνηση" του κ. Πουτζντεμόν να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης, όπου διευκρινίζεται ότι συγκαλείται εκτάκτως υπουργικό Συμβούλιο το Σάββατο για την έναρξη των διαδικασιών.