Νίπτει τας χείρας η ΕΕ ενώ οι Καταλανοί ετοιμάζονται να αποσχιστούν

Νίπτει τας χείρας η ΕΕ  ενώ οι Καταλανοί ετοιμάζονται να αποσχιστούν

Παρεμβαίνει ο ΟΗΕ ενώ με πρωτοφανή κρίση αντιμέτωπος ο Μαριάνο Ραχόι

Η Μαδρίτη δηλώνει ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στην Καταλονία «δεν έγινε ποτέ» την ίδια ώρα που ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, είναι έτοιμος να κηρύξει την ισπανική επαρχία ανεξάρτητο κράτος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση νίπτει τας χείρας, ουσιαστικά, παρά τις εκκλήσεις των Καταλανών, λέγοντας ότι «πρόκειται για ένα εσωτερικό θέμα της Ισπανίας που πρέπει να γίνει αντικείμενο διαχείρισης με βάση τη συνταγματική τάξη».
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προσέφερε έμμεση στήριξη στον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι λέγοντας ότι «σύμφωνα με το ισπανικό σύνταγμα, η χθεσινή ψηφοφορία στην Καταλονία δεν είναι νόμιμη». Ενώ είπε πως η Επιτροπή «έχει εμπιστοσύνη στην ηγεσία του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι στη διαχείριση αυτής της δύσκολης διαδικασίας, με πλήρη σεβασμό του ισπανικού συντάγματος και των θεμελιωδών δικαιωμάτων τα οποία αυτό εγγυάται», συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Η Επιτροπή υπενθυμίζει επίσης συνέχεια το «δόγμα» της: στο πλαίσιο ενός νόμιμου δημοψηφίσματος, το έδαφος που κηρύσσει ανεξαρτησία «βρίσκεται εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Το ΝΑΙ στην ανεξαρτησία επικράτησε με συντριπτικό ποσοστό που αγγίζει το 90%, ωστόσο κάτω από το 50% (για την ακρίβεια 42,3% σύμφωνα με τα στοιχεία της καταλανικής κυβέρνησης) των ψηφοφόρων έφτασε τελικά στην κάλπη, κάτι που ακυρώνει – σύμφωνα τουλάχιστον με το νομικό πλαίσιο της Ισπανίας- τη διαδικασία.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
7,5 ΕΚΑΤ. ΕΙΝΑΙ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑΣ
2,26 ΕΚΑΤ. ΨΗΦΙΣΑΝ ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
90% των ψηφισάντων είπε ΝΑΙ στην ανεξαρτησία
7,8% των ψηφισάντων είπε ΟΧΙ στην ανεξαρτησία

Αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι η Ισπανία είναι αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή πολιτική κρίση, τη χειρότερη που έχει βιώσει μετά το τέλος του στρατιωτικού καθεστώτος του Φρανθίσκο Φράνκο το 1981.

Ο «νόμος του δημοψηφίσματος» που είχαν εγκρίνει οι αυτονομιστές για την οργάνωση της ψηφοφορίας προβλέπει ότι μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η κυβέρνηση θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία και θα αρχίσει μια φάση διαπραγματεύσεων.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας πάντως είναι έωλη αφού δεν υπήρξε – μετά από παρέμβαση της Μαδρίτης- καμία διαδικασία που να παρέχει έγκυρο και αξιόπιστο αποτέλεσμα: δεν υπήρξε ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή που να επέβλεψε τη διαδικασία, οι εκλογικοί κατάλογοι δεν ήταν διαφανείς, η ψηφοφορία δεν ήταν μυστική κ.ο.κ.

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ «ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΟΛΗΣ»
844 άνθρωποι τραυματίστηκαν
Ένας 70χρονος έπαθε έμφραγμα
33 αστυνομικοί τραυματίστηκαν
Η αστυνομία κατέσχεσε κάλπες σε 92 εκλογικά κέντρα

Παρέμβαση ΟΗΕ: Καλεί τις ισπανικές αρχές να διεξαγάγουν έρευνα για τη βία στην Καταλονία

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε σήμερα τις ισπανικές αρχές να ερευνήσουν λεπτομερώς και αμερόληπτα τις πράξεις βίας που συνδέονται με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας και να διεξαγάγουν συνομιλίες για την επίλυση του ζητήματος της απόσχισης της περιοχής από την Ισπανία.

Οι Καταλανοί καλούν την ΕΕ να επέμβει

Πλαισιωμένος από τα μέλη της κυβέρνησής του, ο επικεφαλής της καταλανικής διοίκησης, Πουτζντεμόν δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να κοιτάζει αλλού», συνέχισε ο Πουτζντεμόν, προτρέποντας τις Βρυξέλλες να επέμβουν στη διένεξη.
«Είμαστε ευρωπαίοι πολίτες και υφιστάμεθα επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων και των ελευθεριών (μας)», εξήγησε.