Ωμή αστυνομική βία και εκατοντάδες πολίτες τραυματίες στην Καταλονία

Ωμή αστυνομική βία και εκατοντάδες πολίτες τραυματίες στην Καταλονία

Στο αίμα βάφτηκε το σημερινό «απαγορευμένο» από την Μαδρίτη δημοψήφισμα ανεξαρτησίας  – Στους 761 οι τραυματίες

Όσο οι κάλπες μένουν ανοιχτές στην Καταλονία - σε όσα εκλογικά τμήματα είναι προσβάσιμα στους ψηφοφόρους - αυξάνεται ο αρσιθμός των πολιτών που τραυματίστηκαν από τις ισπανικές αστυνομικές δυνάμεις.

Τουλάχιστον 92 άνθρωποι τραυματίσθηκαν και συνολικά «761 πρόσωπα δέχθηκαν ιατρική βοήθεια», όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες υγείας της περιφέρειας.

Εκπρόσωπος των υπηρεσιών πρόσθεσε πως δύο άνθρωποι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση: ένας άνδρας που υπέστη έμφραγμα στη διάρκεια επέμβασης της αστυνομίας στη Λερίντα, περίπου 150 χλμ. δυτικά της Βαρκελόνης, και ένα πρόσωπο που έχει τραυματισθεί στο μάτι.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε από την πλευρά του πως έχουν τραυματισθεί εννέα αστυνομικοί και τρεις πολιτοφύλακες.

Από το πρωί, αστυνομία και δυνάμεις ασφαλείας συγκρούονται με τους ψηφοφόρους κάθε ηλικίας ενώ - προκειμένου να τους απωθήσουν από τα εκλογικά τμήματα - χρησιμοποίησαν εκτός τα γκλομπ τους και πλαστικές σφαίρες.

Πλαστικές σφαίρες, αίμα και ψήφοι στην κάλπη στην Καταλονία

Μέσω  των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εικόνες αιμόφυρτων Καταλανών, μετά από συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, κάνουν το γύρο του κόσμου ενώ οι Ισπανοί αστυνομικοί χτύπησαν ακόμα και Καταλανούς πυροσβέστες, που προσπάθησαν να υπερασπιστούν τους πολίτες.

Ισπανοί αστυνομικοί χτυπούν Καταλανούς πυροσβέστες

Οι σοκαριστικές σκηνές ωμής αστυνομικής βίας έκαναν τον γύρο του κόσμου και άρχισαν οι αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο σε όλη την Ευρώπη.

Η δήμαρχος της Βαρκελόνης Άντα Κολάου κάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί, απαιτώντας τον τερματισμό της χρήσης βίας ενώ στο διαδίκτυο εκατομμύρια χρήστες σχολιάζουν αρνητικά την ισπανική κυβέρνηση για την αιματηρή καταστολή.