Εκκλήσεις στον Ραχόι να σταματήσει τη βία στην Καταλονία

Εκκλήσεις στον Ραχόι να σταματήσει τη βία στην Καταλονία

Στους 337 υπολογίζονται οι τραυματίες στην Καταλονία εξαιτίας του τραυματισμού τους από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες από το πρωί – μαζί με τις  υπηρεσίες ασφαλείας - εισέβαλαν σε αρκετά εκλογικά τμήματα σε όλη την αυτόνομη περιφέρεια, προκειμένου να κατασχέσουν τις κάλπες και να εμποδίζουν τους ψηφοφόρους, χρησιμοποιώντας ωμή βία και πλαστικές σφαίρες.

Οι σοκαριστικές σκηνές έκαναν τον γύρο του κόσμου και άρχισαν οι αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο σε όλη την Ευρώπη.

Η δήμαρχος της Βαρκελόνης Άντα Κολάου κάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί, απαιτώντας τον τερματισμό της χρήσης βίας.

Ο ηγέτης των Ποδέμος (Podemos), Πάμπλο Ιγκλέσιας με ανάρτησή του στο Twitter στιγμάτισε την άσκηση της βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις στην Καταλονία.«Εάν η Ισπανία διαλυθεί από κάτι, αυτό θα είναι επειδή το Λαϊκό Κόμμα κι αυτοί που το υποστηρίζουν στο Κογκρέσο, συνεχίζουν να καταστρέφουν την δημοκρατία» έγραψε.

O πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Άρτουρ Μας δήλωσε στην ισπανική τηλεόραση ότι ο Μαριάνο Ραχόι «πρέπει να παραιτηθεί άμεσα», τονίζοντας ότι είναι υπεύθυνος για «ενός κράτους βίας» και χαρακτηρίζοντας τον Ισπανό πρωθυπουργό ως «αυταρχικό και καταπιεστή».

Πλαστικές σφαίρες, αίμα και ψήφοι στην κάλπη στην Καταλονία

«Η βία δεν μπορεί ποτέ να είναι η απάντηση! Καταδικάζουμε όλες τις μορφές βίας και επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για πολιτικό διάλογο», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

«Μονόδρομος η ενίσχυση της δημοκρατίας» αναφέρει σε ανάρτηση της στο Twitter η εκπρόσωπος Tύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ράνια Σβίγκου σημειώνει επίσης: «Οι εικόνες από την Καταλονία είναι θλιβερές. Ο διάλογος και η ενίσχυση της δημοκρατίας, και όχι η καταστολή, είναι μονόδρομος».

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον ανάρτησε μήνυμα στο Twitter: «Μερικές από τις σκηνές σήμερα το πρωί στην Καταλονία, προκαλούν σοκ και σίγουρα δεν ήταν απαραίτητες. Απλά, αφήστε τους ανθρώπους να ψηφίσουν» .

Ο ηγέτης των Εργατικών στην Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε με ανάρτησή του στο Twitter, την ισπανική κυβέρνηση να σταματήσει την βία στην Καταλονία. «Η αστυνομική βία κατά πολιτών στην #Καταλονία είναι σοκαριστική. Η κυβέρνηση της Ισπανίας πρέπει να δράσει και να την σταματήσει τώρα».