Η δήμαρχος της Βαρκελόνης καλεί την ΕΕ να μεσολαβήσει για το δημοψήφισμα

Η δήμαρχος της Βαρκελόνης καλεί την ΕΕ να μεσολαβήσει για το δημοψήφισμα

Αναζητείται δημοκρατική λύση με τη Μαδρίτη

Η δήμαρχος της Βαρκελόνης Αντα Κολάου κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στην κρίση που έχει φέρει αντιμέτωπη τη Μαδρίτη με την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας, για την πρόθεσή της να διοργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της ισπανικής περιοχής.

«Μπροστά στη σοβαρότητα της κατάστασης, αποτελεί χρέος μου, ως δημάρχου της πρωτεύουσας της Καταλονίας Βαρκελόνης, να απευθύνω έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάληψη μεσολαβητικής προσπάθειας ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Καταλονίας για τη εξεύρεση δημοκρατικής λύσης», γράφει η Αντρα Κολάου σε άρθρο της που δημοσιεύεται στην εφημερίδα The Guardian.

«Η υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της Καταλονίας απέναντι σε ένα κύμα καταστολής που εφαρμόζεται από το ισπανικό κράτος» είναι αναγκαία. Απέχοντας πολύ από το να είναι «θεσμική διαμάχη», το θέμα της ανεξαρτησίας έχει μετατραπεί σε «κοινωνική και πολιτική σύγκρουση», θεωρεί η δήμαρχος της Βαρκελόνης.

Η ίδια είναι αντίθετη με την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας και επικριτική με τις «μονομερείς ενέργειες» της τοπικής κυβέρνησης, κατηγορεί ωστόσο την « αδιάλλακτη κυβέρνηση του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι» ως υπεύθυνη για την «επιδείνωση της κατάστασης».

«Οι ελευθερίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα διακυβεύονται από τις απειλές σύλληψης 700 δημάρχων, το κλείσιμο ιστοσελίδων του διαδικτύου και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και τις συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών της καταλανικής κυβέρνησης».