Τουσκ: Ανεπαρκής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

Τουσκ: Ανεπαρκής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

Δεν πήγε καλά η συνάντηση με την Τερέζα Μέι, στην Ντάουνινγκ Στριτ

Συνάντηση με την Τερέζα Μέι είχε σήμερα στο Λονδίνο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μία ημέρα μετά την έναρξη του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το Brexit στις Βρυξέλλες.

Σε δηλώσεις εξερχόμενος του βρετανικού πρωθυπουργικού γραφείου στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο Ντόναλντ Τουσκ διαπίστωσε ότι ακόμα δεν έχει επιτευχθεί η επαρκής εκείνη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, που θα επιτρέψει τη μετάβαση στη δεύτερη φάση των συνομιλιών, δηλαδή επί της μελλοντικής εμπορικής σχέσης Βρετανίας-ΕΕ.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επανέλαβε στην Τερέζα Μέι την βούληση των 27 να μείνουν προσκολλημένοι στις διαπραγματευτικές γραμμές που αποφάσισαν σε επίπεδο κορυφής, αλλά ξεκαθάρισε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία δεν μπορεί να αλλάξει.

Χθες, Δευτέρα, Βρετανοί και Ευρωπαίοι διαπραγματευτές ξεκίνησαν τον τέταρτο κατά σειρά κύκλο διαπραγματεύσεων συνεχίζοντας να υποστηρίζουν τις αντίθετες θέσεις τους. Το Λονδίνο εξακολουθεί να συνδέει τη συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ με τις συζητήσεις για τις σχέσεις που θα διαμορφωθούν στο μέλλον με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, απέρριψε τη συζήτηση η Βρετανία να διαφοροποιηθεί από τους κανονισμούς της ΕΕ κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit σε 18 μήνες,

«Η Βρετανία θα τιμήσει τις δεσμεύσεις που κάναμε κατά τη διάρκεια της περιόδου που ήμασταν μέλη» τόνισε ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις ενώ ο Μπαρνιέ επισήμανε ότι θέλει να μάθει αυτήν την εβδομάδα ποια ακριβώς συγκεκριμένη πρόταση κάνει το Λονδίνο για τη διευθέτηση των λογαριασμών του, ένα από τα βασικότερα ζητήματα επί των οποίων επιδιώκει να καταγραφεί «σημαντική πρόοδος».

Ο Μπαρνιέ απέρριψε επίσης τις προτάσεις ορισμένοι κανονισμοί της ΕΕ ενδεχομένως να μην εφαρμόζονται πλέον εάν η Βρετανία παραμείνει στην ενιαία αγορά για λίγα χρόνια μετά το Brexit.

«Χωρίς καμία εξαίρεση» υπογράμμισε, η Βρετανία θα υπόκειται στους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς, τα δικαστήρια και άλλα, ένα θέμα που προκαλεί δυσφορία σε πολλούς υποστηρικτές του διαζυγίου με την ΕΕ.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές ενδέχεται να ολοκληρωθούν την Πέμπτη, ώρες προτού η Μέι συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στην Εσθονία.