Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη της επίθεσης στο μετρό του Λονδίνου

Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη της επίθεσης στο μετρό του Λονδίνου

Οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας ταυτοποίησαν τον ύποπτο - Ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος

Από τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης εντοπίστηκε και ταυτοποιήθηκε ύποπτος που φέρεται ότι εμπλέκεται στη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σταθμό Πάρσονς Γκριν, στο μετρό του Λονδίνου, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Sky News.

Οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας ταυτοποίησαν τον ύποπτο.

«Ανθρωποκυνηγητό βρίσκεται σε εξέλιξη» για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη ή των δραστών της επίθεσης, την οποία η αστυνομία έχει χαρακτηρίσει «τρομοκρατική», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο LBC ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν.

Η αστυνομία, από την πλευρά της, διευκρίνισε σε ένα δελτίο τύπου ότι η αντιτρομοκρατική μονάδα διεξάγει «ταχείες έρευνες για να ταυτοποιήσει τους υπεύθυνους», προσθέτοντας ωστόσο ότι προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει σε «καμία σύλληψη».

Στον απολογισμό που επικαιροποίησαν, οι υπηρεσίες υγείας κάνουν λόγο για 29 τραυματίες, κανέναν σε σοβαρή κατάσταση, που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, οι περισσότεροι έχοντας υποστεί εγκαύματα.

Tο βράδυ της Παρασκευής το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, όμως μετέδωσε το πρακτορείο προπαγάνδας της τζιχαντιστικής οργάνωσης Amaq.

Αυξάνεται το επίπεδο συναγερμού

Το επίπεδο συναγερμού στη Βρετανία αυξήθηκε σε «κρίσιμο» από «σοβαρό», ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, μετά την επίθεση στο μετρό του Λονδίνου. Το επίπεδο αυτό σημαίνει ότι μια νέα επίθεση θεωρείται επικείμενη.

Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά της που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης επισήμανε ότι οι πολίτες θα δουν τις επόμενες ημέρες στους δρόμους της χώρας μεγαλύτερη παρουσία ένοπλων αστυνομικών αλλά και στρατιωτών.

"Για αυτό το διάστημα, στρατιώτες θα αντικαταστήσουν τους αστυνομικούς αναλαμβάνοντας καθήκοντα φύλαξης ορισμένων τοποθεσιών και χώρων που θα βρίσκονται υπό προστασία και δεν έχουν πρόσβαση οι πολίτες" τόνισε η Μέι.

Επιπλέον, περισσότεροι αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Οι πολίτες θα δουν περισσότερους ένοπλους αστυνομικούς στο δημόσιο δίκτυο μεταφορών και στους δρόμους μας» διαβεβαίωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας. «Πρόκειται για ένα αναλογικό και χρήσιμο μέτρο που στοχεύει στο να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία την ώρα που συνεχίζεται η έρευνα των αρχών».

Επίθεση από τη Μέι στον Ντόναλντ Τραμπ για τις κατηγορίες ότι γνώριζαν τους δράστες

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπογράμμισε σήμερα ότι η διατύπωση εικασιών δεν βοηθάει σε οποιαδήποτε έρευνα, μετά τον ισχυρισμό του Αμερικανού προέδρου Ντόναλαντ Τραμπ στο Twitter πως οι δράστες της επίθεσης στο μετρό του Λονδίνου ήταν γνωστοί στην αστυνομία.
Ερωτηθείσα σχετικά με το μήνυμα του Τραμπ στο οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει πως οι υπεύθυνοι για τη βόμβα στο δυτικό Λονδίνο, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό 22 ανθρώπων, ήταν «στο στόχαστρο της Σκότλαντ Γιάρντ», η Μέι δήλωσε: «Δεν πιστεύω ότι βοηθάει να εικάζει κάποιος για το τι συμβαίνει σε μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη».
Η Βρετανή πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επίθεση «άνανδρη».
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε γράψει το πρωί στο Twitter: «Άλλη επίθεση στο Λονδίνο από έναν αποτυχημένο τρομοκράτη. Αυτοί οι άνθρωποι είναι άρρωστοι και παράφρονες και βρίσκονταν στο στόχαστρο της Σκότλαντ Γιάρντ. Πρέπει να είμαστε υπέρ της δράσης!»

Η βρετανική κυβέρνηση είχε εξοργιστεί όταν διαρροές στον αμερικανικό Τύπο, που αποδίδονταν σε επίσημες πηγές, είχαν αποκαλύψει πληροφορίες για τη φονική επίθεση στο Μάντσεστερ, που είχε στοιχίσει φέτος τον Μάιο τη ζωή σε 22 ανθρώπους σε μια συναυλία.

Γερμανία και Γαλλία συμπαρίστανται στα θύματα από την έκρηξη στο μετρό του Λονδίνου

Την υποστήριξή τους στους τραυματίες και «σε όλους τους Βρετανούς» εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άν. Μέρκελ μετά την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στο μετρό του Λονδίνου, τονίζοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διεθνής αγώνας κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.
«Η σκέψη μας είναι με τον βρετανικό λαό» είπε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι «πρέπει να ενταθεί και να βελτιωθεί το διεθνές επίπεδο του αγώνα κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας», στο περιθώριο της συνάντησης που είχε στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ.
«Πρόσφατα έγιναν επιθέσεις στη Βαρκελώνη, αλλά επίσης στη Γαλλία και τη Γερμανία. Και σήμερα ίσως να χτυπήθηκε και το Λονδίνο. Στεκόμαστε επομένως στο πλευρό της Βρετανίας, της κυβέρνησής της αλλά, πάνω απ' όλα, στο πλευρό όλων των Βρετανών», συνέχισε η καγκελάριος.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας εξέφρασε επίσης τη συμπαράστασή του στους τραυματίες από την επίθεση στο Λονδίνο αλλά και στους στρατιώτες που έγιναν στόχος επίθεσης στο μετρό του Παρισιού. «Αυτά τα δύο γεγονότα δείχνουν πως είμαστε αντιμέτωποι, συλλογικά, στη Γαλλία, στην Αγγλία αλλά επίσης στη Γερμανία, με ένα πολύ υψηλό επίπεδο απειλής, στο οποίο θα πρέπει να δώσουμε απαντήσεις (...) για να διασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες όσον αφορά την ασφάλεια», πρόσθεσε.
Τουλάχιστον 22 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη της αυτοσχέδιας ωρολογιακής βόμβας σε ένα βαγόνι στο μετρό του Λονδίνου γύρω στις 8.20 το πρωί, τοπική ώρα σήμερα και η αστυνομία θεωρεί ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση.