100 κιλά εκρηκτικά θα ανατίναζαν οι τρομοκράτες της Βαρκελώνης

100 κιλά εκρηκτικά θα ανατίναζαν οι τρομοκράτες της Βαρκελώνης

Εξουδετερώθηκαν στην έκρηξη στη γιάφκα στο Αλκανάρ

100 κιλά εκρηκτικά που θα φόρτωναν σε 3 φορτηγάκια, είχαν σκοπό να ανατινάξουν οι τρομοκράτες της Βαρκελώνης και του Καμπρίλς, που σκότωσαν 16 ανθρώπους στις επιθέσεις της 17ης Αυγούστου.
Όπως προκύπτει από τα νέα στοιχεία, που αποκαλύπτει η El Periodico de Catalunya, το χτύπημα που ετοίμαζαν οι τρομοκράτες ήταν τεράστιο.

Το μέγεθος του χτυπήματος που σχεδιαζόταν αποκάλυψε στην ισπανική δικαιοσύνη ο Μοχάμεντ Χούλι Σεμλάλ, μοναδικός επιζώντας από την έκρηξη που σημειώθηκε στο σπίτι όπου οι τρομοκράτες κατασκεύαζαν εκρηκτικά, στο Αλκανάρ (200 χιλιόμερα νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης).

Τελικά τα εκρηκτικά εξουδετερώθηκαν στην έκρηξη στη γιάφκα του Αλκανάρ.

Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους, ο υπουργός Εσωτερικών Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, όπως έκαναν και οι δικαστικές πηγές στις οποίες απευθύνθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με την ομολογία του στον δικαστή που έχει αναλάβει την υπόθεση κι επικαλείται η εφημερίδα, η έκρηξη σημειώθηκε όταν τα μέλη του πυρήνα που βρίσκονταν στο σπίτι είχαν φθάσει στην τελική φάση της κατασκευής των εκρηκτικών, την φάση της ξήρανσης, της προετοιμασίας δηλαδή των εκρηκτικών υλών με στόχο τη μεταφορά τους σε 20 σάκους χωρητικότητας 5 κιλών σε τρία οχήματα. Κατόπιν θα ανατίνασσαν τα εκρηκτικά κοντά σε μνημεία και αξιοθέατα της πόλης.
Η ποσότητα των 100 κιλών είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνες βάρους λίγων κιλών που κατάσχουν συνήθως οι αστυνομικές δυνάμεις στην Ευρώπη στο πλαίσιο των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων.

Μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών τον Μάρτιο του 2016, οι ερευνητές είχαν βρει 15 κιλά αυτής της εκρηκτικής ύλης κατά την έφοδό τους σε ένα διαμέρισμα.
Το TATP (υπεροξείδιο της τριακετόνης), μια ασταθής εκρηκτική ύλη στην οποία έχουν δώσει το προσωνύμιο η «μητέρα του Σατανά», το χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, καθώς μπορεί να κατασκευαστεί από υλικά που βρίσκονται στο εμπόριο.

Χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων στις επιθέσεις του Παρισιού το Νοέμβριο του 2015, στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο του 2016 και στο Μάντσεστερ τον Μάιο του 2017.

Στο ακίνητο που ισοπεδώθηκε από την έκρηξη, «το πάτωμα του πρώτου ορόφου ήταν καλυμμένο από την ουσία» σύμφωνα με την καταλανική εφημερίδα.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται επίσης, ότι ερευνητές βρήκαν επιπλέον περισσότερες από 100 φιάλες βουτανίου, ωστόσο δεν γνωρίζουν τι σκόπευε να κάνει με αυτές ο πυρήνας που διηύθυνε ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ες Σάτι, ο οποίος σκοτώθηκε στην έκρηξη.

Παρακαλούμε περιμένετε ...