Η Mercosur πιέζει τη Βενεζουέλα – Κρίση με την ανώτατη εισαγγελέα

Η Mercosur πιέζει τη Βενεζουέλα – Κρίση με την ανώτατη εισαγγελέα

Περικύκλωσαν το γραφείο της οι δυνάμεις ασφαλείας

Η νέα Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας, που διαθέτει απεριόριστες εξουσίες, καθαίρεσε την γενική εισαγγελέα Λουίσα Ορτέγα, που έχει μετατραπεί σε έναν από τους κύριους διαφωνούντες απέναντι στο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Η κα. Ορτέγα θα αντικατασταθεί προσωρινά από τον «συνήγορο του λαού» (συνήγορο του πολίτη) Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ, ανακοίνωσε η Συντακτική Συνέλευση που αποφάσισε επίσης ότι η θητεία της θα έχει ανώτατη διάρκεια δύο ετών.

Η γενική εισαγγελέας είχε δηλώσει προηγουμένως στους δημοσιογράφους ότι μονάδες Μπολιβαριανής Εθνοφυλακής έχουν λάβει θέση γύρω από τα γραφεία της Γενικής Εισαγγελίας στο κέντρο του Καράκας και ότι την εμπόδισαν να εισέλθει στο κτίριο.

«Πρόκειται για δικτατορία!», είπε στους δημοσιογράφους . «Οχι μόνο συλλαμβάνουν αυθαίρετα ανθρώπους, αλλά τους δικάζουν τα στρατιωτικά δικαστήρια και τώρα εμποδίζουν τον γενικό εισαγγελέα να μπει στο γραφείο του».

Η Λουίσα Ορτέγα υποσχέθηκε να συνεχίσει «να αγωνίζεται για την ελευθερία και τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα».

Η Λουίσα Ορτέγα διορίσθηκε γενική εισαγγελέας το 2007 από τον Ούγκο Τσάβες και είναι η σημαντικότερη εκπρόσωπος θεσμού στη χώρα που εναντιώνεται στον διάδοχό του Νικολάς Μαδούρο.

Κατήγγειλε διάρρηξη της συνταγματικής τάξης στην ψηφοφορία για την εκλογή της Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία διαθέτει υπερεξουσίες. Η γενική εισαγγελία ζήτησε χθες την ακύρωση της εναρκτήριας συνεδρίασης της Συντακτικής.

Η υπηρεσία της Λουίσα Ορτέγα διευκρίνισε ότι το αίτημα αυτό βασίσθηκε «στην διάπραξη αδικημάτων κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας» της 30ής Ιουλίου. Η γενική εισαγγελία άνοιξε την Τετάρτη έρευνα έπειτα από τις αποκαλύψεις της βρετανικής εταιρείας SmartMatic που είχε αναλάβει την οργάνωση και τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για χειραγώγηση του αριθμού των ψηφισάντων. Σύμφωνα με την εταιρεία, η διαφορά ανάμεσα στην πραγματική συμμετοχή και τη συμμετοχή που ανακοινώθηκε είναι «τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι».

Την επομένη της ψηφοφορίας ο Μαδούρο απείλησε «να αφαιρέσει τη θέση» της γενικής εισαγγελέως, η οποία κατήγγειλε «δικτατορική πρόθεση». 

Η Mercosur αναστέλλει τη συμμετοχή της Βενεζουέλας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Ουρουγουάης και της Παραγουάης αποφάσισαν σήμερα να αναστείλουν πολιτικά τη συμμετοχή της Βενεζουέλας στη Mercosur «για διάρρηξη της δημοκρατικής τάξης», ανακοίνωσε η κοινή αγορά της Νότιας Αμερική.

«Η αναστολή της συμμετοχής εφαρμόζεται εξαιτίας των ενεργειών τη κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο και συνιστά έκκληση για άμεση έναρξη διαδικασίας πολιτικής μετάβασης και αποκατάστασης της δημοκρατικής τάξης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Βενεζουέλα έχει ήδη τεθεί στο περιθώριο της κοινής αγοράς των χωρών της Νότιας Αμερικής από τον Δεκέμβριο, για εμπορικούς λόγους. Ομως η επίκληση της ρήτρας περί διάρρηξης της δημοκρατικής τάξης έχει ως στόχο να ενισχύσει τις πολιτικές συνέπειες του αποκλεισμού.

Η ρήτρα αυτή, που ονομάζεται «πρωτόκολλο της Ουσουάια» δεν έχει χρησιμοποιηθεί παρά μία φορά στο παρελθόν, το 2012, κατά της Παραγουάης μετά την καθαίρεση του προέδρου Φερνάντο Λούγο.

Στην πράξη, η αναστολή δεν σημαίνει αποκλεισμό από την Mercosur, αλλά οι συνέπειές της είναι μεγαλύτερες από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ως σήμερα.

« Η αναστολή δεν θα αρθεί...παρά μόνο όταν τα άλλα μέλη του οργανισμού θα θεωρήσουν ότι η δημοκρατική τάξη έχει αποκατασταθεί πλήρως», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα ιδρυτικά μέλη έχουν θέσει ως προϋπόθεση για την άρση της αναστολής «την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, την αποκατάσταση των αρμοδιοτήτων της νομοθετικής εξουσίας, την τήρηση του χρονοδιαγράμματος των εκλογών και την ακύρωση της Συντακτικής Συνέλευσης».