Συνεδρίασε κόντρα σε όλους και σε όλα η Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας

Συνεδρίασε κόντρα σε όλους και σε όλα η Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας

Πρόεδρος εξελέγη η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντέλσι Ροντρίγκες

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντέλσι Ροντρίγκες εξελέγη σήμερα πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας.

Η Ροντρίγκες είχε προταθεί από τον πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου Ντιοσντάδο Καμπέγιο.

«Υπόσχομαι να υπερασπιστώ την πατρίδα από κάθε επίθεση ή απειλή», ήταν ο όρκος που έδωσε η 48χρονη νομικός, κρατώντας στα χέρια της μια σημαία της χώρας και ένα αντίτυπο του συντάγματος, όπως μεταδίδουν το AFP και το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης, μεταξύ των οποίων και η σύζυγος του γιου του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, έφτασαν λίγα λεπτά μετά τις 19.00 (ώρα Ελλάδας) στο κοινοβούλιο, κρατώντας τεράστια πορτρέτα του Ούγκο Τσάβες και του Σιμόν Μπολίβαρ. Κατόπιν πήραν τις θέσεις τους στην «ελλειπτική σάλα» σε απόσταση μερικών μέτρων από το ημικύκλιο όπου συνεδριάζουν από το 2015 οι εκλεγμένοι βουλευτές.

Υποστηρικτές του προέδρου Μαδούρο είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο. Η αντιπολίτευση, που ελέγχει το κοινοβούλιο που αναδείχθηκε από τις εκλογές του 2015, έχει επίσης απευθύνει κάλεσμα για διαδηλώσεις σήμερα Παρασκευή.

Τα μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης διαθέτουν απεριόριστες εξουσίες για μη καθορισμένο χρονικό διάστημα. Όλοι τους προέρχονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο, δεδομένου ότι η αντιπολίτευση μποϊκοτάρισε τις εκλογές της 30ής Ιουλίου. Αποστολή τους είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος του 1999.

«Για τη διεθνή κοινότητα (...) το μήνυμα είναι σαφές, ξεκάθαρο: εμείς, οι Βενεζουελάνοι, θα επιλύσουμε τη διαμάχη μας, την κρίση μας, χωρίς κανενός είδους εξωτερική παρέμβαση, χωρίς κανενός είδους αυτοκρατορική εντολή», είπε η Ροντρίγκες στην ομιλία της κατά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Απευθυνόμενη στις ΗΠΑ, που έχουν επιβάλει κυρώσεις στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, η πρόεδρος της Συντακτικής είπε: «Άγρια και βάρβαρη αυτοκρατορία, μην αστειεύεσαι με τη Βενεζουέλα, η Βενεζουέλα δεν αποθαρρύνεται και δεν παραδίδεται ποτέ».