Βίζα στους πρόσφυγες, για να ταξιδεύουν στην ΕΕ, θα δίνει η Ιταλία

Βίζα στους πρόσφυγες, για να ταξιδεύουν στην ΕΕ, θα δίνει η Ιταλία

Μοχλός πίεσης προς τα υπόλοιπα κράτη για να εντείνουν προσπάθειες για την προσφυγική κρίση

Προσωρινή βίζα θα εκδίδει η Ιταλία για τους πρόσφυγες, ώστε αυτοί να μπορούν να μετακινούνται μέσα στο έδαφος της ΕΕ. Η κίνηση αυτή της Ιταλίας, που είναι αντιμέτωπη με εξίσου μεγάλες (ή και μεγαλύτερες)  προσφυγικές ροές με την Ελλάδα, έχει ως στόχο να πιέσει τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ένωσης να εντείνουν προσπάθειες για τη διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος.

Οι μετανάστες που διασχίζουν τη Μεσόγειο, περνώντας από τη Βόρεια Αφρική προς την Ιταλία, αυξάνονται συνεχώς και η Ιταλία (όπως και η Ελλάδα) έχει πολλές φορές κατακρίνει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ότι δεν επωμίζονται αναλογικά τα βάρη του προβλήματος αυτού.

Μόλις χθες, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την εξαγωγή φουσκωτών σκαφών και εξωλέμβιων μηχανών προς τη Λιβύη, προκειμένου να μην μπορούν οι μετανάστες να διαπλέουν τη Μεσόγειο.

«Είμαστε σε διελκυστίνδα» σχολίασε σχετικά με το θέμα των προσωρινών αδειών, ο Ιταλός υφυπουργός Εξωτερικών, Μάριο Τζίρο, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Il Manifesto.

«Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπούμε στο hotspot της Ευρώπης, ούτε θα νιώθουμε ένοχοι που σώζουμε ανθρώπους, επομένως η απόφαση του τι θα γίνει με τους μετανάστες που έρχονται είναι ευθύνη όλων» είπε χαρακτηριστικά.

Από τις αρχές του 2017 και μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 93.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία, κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική και το Μπαγκλαντές. Οι ροές είναι αυξημένες κατά 17% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Προφανώς το μέτρο αποτελεί μοχλό ισχυρής πίεσης προς τα άλλα κράτη της ΕΕ. Μόλις χθες ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Αντζελίνο Αλφάνο είχε διαψεύσει το ενδεχόμενο χορήγησης προσωρινών αδειών βίζας, ωστόσο, μόλις μια μέρα μετά, ο υφυπουργός του επανέφερε το θέμα.