Θα δικαστούν ερήμην οι άγνωστοι υπεύθυνοι για την κατάρριψη του αεροπλάνου

Θα δικαστούν ερήμην οι άγνωστοι υπεύθυνοι για την κατάρριψη του αεροπλάνου

Της πτήσης της Malaysia Airlines που κατερρίφθη στην Ουκρανία τον Ιούλιο του 2014

Ερήμην δίκη θα γίνει, κατά πάσα πιθανότητα, για τους υπεύθυνους της κατάρριψης του αεροπλάνου των Μαλαισιανών Αερογραμμών (Malaysia Airlines) τον Ιούλιο 2014 στην Ουκρανία. Μια μικρή λεπτομέρεια, βέβαια, είναι ότι δεν είναι ακριβώς γνωστό ποιοι είναι αυτοί οι υπεύθυνοι…

Στη συντριβή του αεροσκάφους 777 της πτήσης MH17, σκοτώθηκαν οι 298 επιβάτες. Οι περισσότεροι από τους επιβάτες ήταν Ολλανδοί, ωστόσο υπήρχαν επιβάτες από 17 χώρες συνολικά, ανάμεσά τους και 38 Αυστραλοί.

Σύμφωνα με το πόρισμα του Ολλανδικού Συμβουλίου Ασφάλειας, το αεροπλάνο κατερρίφθη από πύραυλο ρωσικής κατασκευής τύπου Buk σε έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές.

Στα τέλη Ιουνίου, η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι οι ύποπτοι θα δικαστούν σε ολλανδικό δικαστήριο με βάση το νόμο της χώρας.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Τζούλι Μπίσοπ, πάντως, δήλωσε ότι θα εξαντληθούν όλα τα νόμιμα μέσα και κάλεσε τη Ρωσία να συμμορφωθεί με το σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Το ψήφισμα καλεί όλες τις χώρες να συνεργαστούν για να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη», δήλωσε η Μπίσοπ μιλώντας στην Αυστραλιανή Τηλεοπτική Εταιρεία και προσέθεσε ότι είναι πιθανό να δικαστούν ερήμην.

Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στις συγκρούσεις που διεξάγονται στην ανατολική Ουκρανία καθώς και ότι ρωσικός πύραυλος κατέρριψε το αεροπλάνο. Παράλληλα, δεν είναι καθόλου βέβαιο αν θα συνεργαστούν με τις ολλανδικές αρχές για τη διεξαγωγή της δίκης.

Παρακαλούμε περιμένετε ...