Έικο Ισιόκα: Doodle για μια καλλιτεχνική διευθύντρια με Όσκαρ και Γκράμι

Έικο Ισιόκα: Doodle για μια καλλιτεχνική διευθύντρια με Όσκαρ και Γκράμι

Doodle για τη γιαπωνέζα καλλιτεχνική διευθύντρια και σχεδιάστρια που είχε ντύσει με τα κοστούμια της ηθοποιούς στον κινηματογράφο και το θέατρο, είχε φτιάξει τις εμφανίσεις των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ είχε βάλει και την υπογραφή της στα ρούχα των ακροβατών του Cirque du Soleil και είχε ντύσει χαρακτήρες κόμικ, αφιερώνει σήμερα η Google.

Ποια ήταν η Έικο Ισιόκα

Η Γιαπωνέζα Έικο Ισιόκα ήταν σχεδιάστρια  και καλλιτέχνιδα στο χώρο των γραφικών τεχνών με αξιόλογο έργο στην διαφήμιση, το θέατρο και τον κινηματογράφο. Τιμήθηκε με Όσκαρ Κοστουμιών για την ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα «Δράκουλας» (1993) και Γκράμι για τον σχεδιασμό του εξωφύλλου του δίσκου «Tutu» του Μάιλς Ντέιβις (1987).

Γεννήθηκε στο Τόκιο στις 12 Ιουλίου 1938 από πατέρα σχεδιαστή και αποφοίτησε από την Σχολή Καλών Τεχνών και Μουσικής της γενέτειράς της. Αρχικά εργάστηκε στο χώρο της διαφήμισης και το 1985 είχε την πρώτη της κινηματογραφική εμπειρία, όταν επιλέχθηκε να σχεδιάσει την παραγωγή της ταινίας του Πολ Σρέντερ «Μίσιμα».

Το 1986, σχεδίασε το εξώφυλλο του δίσκου του Μάιλς Ντέβις «Tutu» και τον επόμενο χρόνο τιμήθηκε με Γκράμι. Το 1988, σχεδίασε τα κοστούμια και τα σκηνικά για το θεατρικό έργο του Ντέιβιντ Χουάνγκ «M. Butterfly», μια παραγωγή του Μπρόντγουεϊ, για την οποία ήταν υποψήφια για δύο βραβεία Τόνι.

To 1993 τιμήθηκε με Όσκαρ για τον σχεδιασμό των κοστουμιών της ταινίας του Φράνσις Φορντ Κόπολα «Δράκουλας» και το 2012 ήταν υποψήφια, μεταθανάτια, για Όσκαρ κοστουμιών της κωμωδίας του Τάρσεμ Σινγκ «Καθρέφτη, Καθρεφτάκι Μου». To 2008 σχεδίασε τα κοστούμια για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Η Έικο Ισιόκα πέθανε στις 21 Ιανουαρίου 2012, από καρκίνο του παγκρέατος, σε ηλικία 73 ετών.

Δείτε πώς η Έικο Ισιόκα σχεδίασε τα κοστούμια για το Δράκουλα του Κόπολα