Αστικός πόλεμος στη Βενεζουέλα, ρόπαλα και επιθέσεις με ελικόπτερο

Αστικός πόλεμος στη Βενεζουέλα, ρόπαλα και επιθέσεις με ελικόπτερο

Υποστηρικτές του προέδρου Μαδούρο εισέβαλαν στο κοινοβούλιο - Αναφορές για τραυματίες βουλευτές

Ένας πόλεμος που εξελίσσεται μέσα στις πόλεις στη Βενεζουέλα.

Μια ομάδα υποστηρικτών της κυβέρνησης Μαδούρο εισέβαλαν βιαίως σήμερα στο κοινοβούλιο, τον μόνο θεσμό που ελέγχει η αντιπολίτευση, καθώς οι βουλευτές πραγματοποιούσαν ειδική συνεδρία για να τιμήσουν την επέτειο της ανεξαρτησίας.

Δεκάδες άνθρωποι, κάποιοι κρατώντας ρόπαλα, φορώντας κουκούλες και άλλοι κόκκινα ρούχα – στα χρώματα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος – εισέβαλαν στον προαύλιο χώρο της βουλής, πετώντας κροτίδες και προκαλώντας χάος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέφεραν ότι αρκετοί βουλευτές και δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν.

Εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης με αίματα να τρέχουν από τα πρόσωπά τους.

Αξιωματικός επιτίθεται με ελικόπτερο σε κυβερνητικά κτίρια και προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει

Ο αξιωματικός της αστυνομίας Όσκαρ Πέρες, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα οργάνωσε την επίθεση με ελικόπτερο σε κυβερνητικά κτίρια στο Καράκας, εμφανίστηκε σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του για την «απελευθέρωση της Βενεζουέλας».

«Είμαστε και πάλι στο Καράκας, έτοιμοι και πρόθυμοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την απελευθέρωση της χώρας μας» ακούγεται να λέει ο Πέρες, ο οποίος φορά στρατιωτική στολή. Στο φόντο διακρίνονται μια σημαία της Βενεζουέλας και ένα τουφέκι.

Στις 27 Ιουνίου ο αξιωματικός, μαζί με έναν άγνωστο συνεργάτη του, άρπαξαν ένα ελικόπτερο όπου είχαν δέσει ένα πανώ με τη λέξη «Ελευθερία» και πέταξαν πάνω από το Καράκας. Αργότερα άνοιξαν πυρ και εκτόξευσαν χειροβομβίδες στα κτίρια του υπουργείου Εσωτερικών και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή «τρομοκρατική επίθεση» που είχε ως στόχο την ανατροπή της κυβέρνησής του. Ορισμένοι από τους επικριτές του ωστόσο αμφισβήτησαν την επίσημη εκδοχή των γεγονότων και κάποιοι είπαν μάλιστα ότι μπορεί να ήταν σκηνοθετημένη επιχείρηση με σκοπό να τραβήξει την προσοχή του κόσμου από την πολιτική και οικονομική κρίση της χώρας.

Ωστόσο, ο Πέρες είπε ότι η επίθεσή του ήταν «απολύτως επιτυχημένη» και δεν υπήρξαν παράπλευρες απώλειες «επειδή ήταν σχεδιασμένη, επειδή δεν είμαστε δολοφόνοι σαν εσάς, κύριε Νικολάς Μαδούρο». Υποστήριξε ότι μετά την επίθεση προσγείωσε το ελικόπτερο στα παράλια, κοντά στο Καράκας και επέστρεψε στην πρωτεύουσα διασχίζοντας πεζός τα βουνά.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βενεζουέλας δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής το βίντεο αυτό.
Ο Πέρες, που προβάλει ένα προφίλ «Τζέιμς Μποντ-Ράμπο» ήρωα, ασχολείται επίσης με την ηθοποιία. Το 2015 ήταν παραγωγός και πρωταγωνιστής μιας ταινίας με θέμα τη διάσωση ενός απαχθέντος επιχειρηματία.

Στρατοδικείο διέταξε την προφυλάκιση 27 φοιτητών που συμμετείχαν σε αντικυβερνητική διαδήλωση

Στρατοδικείο διέταξε την προφυλάκιση 27 φοιτητών που είχαν συλληφθεί σε ένα πανεπιστήμιο στο Μαρακάι της βόρειας Βενεζουέλας μετά από διαδηλώσεις κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, όπως ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Φόρο Πενάλ.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο Αλφρέδο Ρομέρο, τον επικεφαλής της οργάνωσης αυτής, η εισαγγελέας άσκησε δίωξη στους φοιτητές για υποκίνηση σε εξέγερση, κλοπή αντικειμένων που ανήκαν στις ένοπλες δυνάμεις, καταστροφή και παραβίαση της ζώνης ασφαλείας.

Οι 27 νεαροί είχαν συλληφθεί την Κυριακή στο πανεπιστήμιο UPEL. Συνολικά, μετά την προφυλάκισή τους, οι «πολιτικοί κρατούμενοι» στη Βενεζουέλα ανέρχονται πλέον στους 433, σύμφωνα με την καταμέτρηση της Φόρο Πενάλ.

Το ίδιο δικαστήριο διέταξε επίσης τον κατ' οίκον περιορισμό πέντε γυναικών που είχαν συλληφθεί επίσης στο Μαρακάι.

Η Φόρο Πενάλ έχει κατ' επανάληψη καταγγείλει την προσαγωγή πολιτών ενώπιον στρατοδικείων, κατά παράβαση της διεθνούς νομοθεσίας.

Από τις αρχές Απριλίου, όταν ξέσπασε το μεγάλο κίνημα των διαδηλώσεων κατά του προέδρου Μαδούρο έχουν σκοτωθεί 89 άνθρωποι και περίπου 1.000 τραυματίστηκαν ενώ περισσότεροι από 3.500 συνελήφθησαν.