Κρατάει για την ώρα τα τανκς η Αυστρία, δεν κατεβαίνουν στην Ιταλία

Κρατάει για την ώρα τα τανκς η Αυστρία, δεν κατεβαίνουν στην Ιταλία

Τεθωρακισμένα οχήματα στα σύνορα των δυο χωρών καθώς η Βιέννη θέλει να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους λόγω μεταναστευτικών ροών

Σε μία προσπάθεια του να κατευνάσει τα πνεύματα μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι προετοιμασίες της Βιέννης για επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στα σύνορα της Αυστρίας με την Ιταλία, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, σε δηλώσεις του το μεσημέρι στη Βιέννη αποσαφήνισε πως προς το παρόν η Αυστρία δεν θα προβαίνει σε ελέγχους στο "Πέρασμα Μπρένερ" και δεν επίκειται αποστολή αρωγής του αυστριακού ομοσπονδιακού στρατού.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δυνάμεις του στρατού ούτε και στρατιωτικό υλικό στην περιοχή, ωστόσο η Αυστρία έχει αποφασίσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενδεχόμενη περίπτωση που αυτό καταστεί απαραίτητο.

 

Η Αυστρία ανακοίνωσε σχέδιο να μεταφέρει τόσο τανκς όσο και στρατό στα σύνορα, επαναφέροντας τους συνοριακούς ελέγχους με την Ιταλία με στόχο να σταματήσει τη ροή προσφύγων και μεταναστών από το ιταλικό έδαφος, στο αυστριακό. Η Ρώμη προειδοποίησε σε έντονο τόνο. Η ένταση στις σχέσεις Βιέννης-Ρώμης έχει κλιμακωθεί σημαντικά.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε ότι οι κινήσεις αυτές της αυστριακής κυβέρνησης θα έχουν επιπτώσεις στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας.

Από την πλευρά του, ο αστυνομικός διοικητής του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου (που βρίσκεται στα ιταλο-αυστριακά σύνορα) Χέλμουτ Τόματς, κατήγγειλε «άσκοπη πρόκληση ανησυχίας στον πληθυσμό».

Η Αυστρία έχει μεταφέρει βαρύ στρατιωτικό υλικό συμπεριλαμβανομένων και τεσσάρων τεθωρακισμένων οχημάτων στην περιοχή του "Περάσματος Μπρένερ" στα σύνορα Αυστρίας και Ιταλίας. «Δεν είναι δώδεκα παρά πέντε στο Μπρένερ. Στοιχεία και αριθμοί δεν δικαιολογούν αυτή τη στιγμή σε καμία περίπτωση συνοριακούς ελέγχους. Την περασμένη χρονιά υπήρχαν πολύ περισσότερες αφίξεις προσφύγων», επισημαίνει χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο Χέλμουτ Τόματς. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Παράνομης Διακίνησης και Εμπορίου Ανθρώπων, Γκέραλντ Τάτσγκερν, οι αριθμοί των προσφύγων στα σύνορα παραμένουν σταθεροί, δεν υπάρχει αύξηση στις αφίξεις στα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια Καρινθίας και Τιρόλου.

Στην Αυστρία στο πρώτο πεντάμηνο του 2017 υποβλήθηκαν συνολικά 10.520 αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου, δηλαδή κατά λιγότερο από το ήμισυ εκείνων που είχαν υποβληθεί στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, που ανέρχονταν σε 22.419 αιτήσεις.

Η απόφαση της Αυστρίας έχει προκαλέσει και θύελλα διεθνών αντιδράσεων.

Η αυστριακή κυβέρνηση ελέγχει έως τώρα μόνον τα σύνορά της προς την Ουγγαρία, αλλά προετοιμάζεται εδώ και καιρό για έναν αποκλεισμό του "Περάσματος Μπρένερ" στα σύνορα με την Ιταλία, ωστόσο εξακολουθεί να μην υπάρχει μία σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως επισήμανε σε δηλώσεις της στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), η εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, η Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για τα σχέδια του Αυστριακού υπουργού Άμυνας, τα οποία πληροφορήθηκε μόνον από τα μέσα ενημέρωσης.

Διευκρινίσεις ότι οι συνοριακοί έλεγχοι απλώς συζητούνται και δεν υπάρχει ακόμη μία εντολή για κλείσιμο των συνόρων, έδωσε, μιλώντας στην Αυστριακή Ραδιοφωνία ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, του Λαϊκού Κόμματος.