Ποιες είναι οι 22+1 χώρες στις οποίες οι ομοφυλόφιλοι μπορούν να παντρευτούν

Ποιες είναι οι 22+1 χώρες στις οποίες οι ομοφυλόφιλοι μπορούν να παντρευτούν

Η Γερμανία αναμένεται να γίνει τον Ιούλιο η 23η χώρα στη λίστα, παρά το «όχι» της Άνγκελα Μέρκελ

Η γερμανική Βουλή έδωσε σήμερα το «πράσινο φως» για τη νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, παρά την αντίθετη άποψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία καταψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο, έχοντας νωρίτερα επιτρέψει όμως στους βουλευτές του κόμματός της να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε τελικά από 393 βουλευτές, έναντι 226 ψήφων κατά, και έτσι η Γερμανία αναμένεται στα μέσα Ιουλίου να γίνει η 23η χώρα του κόσμου όπου οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου επιτρέπονται.

Οι άλλες 22 χώρες στις οποίες οι ομοφυλοφιλικοί γάμοι είναι νόμιμοι, σύμφωνα με το Thomson Reuters Foundation, είναι οι εξής: Αργεντινή, Βέλγιο, Βραζιλία, Βρετανία, Καναδάς, Κολομβία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γροιλανδία, Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Μεξικό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Σουηδία, Ουρουγουάη, Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ολλανδία ήταν αυτή που έκανε την αρχή, το 2001.

Σημειωτέον ότι σε κάποιες από αυτές τις χώρες, όπως το Μεξικό και η Βρετανία, οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου δεν επιτρέπονται σε ορισμένες περιοχές – ειδικά όσον αφορά στη Βρετανία, δεν επιτρέπονται στη Βόρεια Ιρλανδία.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ έχει δεσμευθεί για τη νομιμοποίηση των ομοφυλοφιλικών γάμων στη χώρα του.

Πολύ διαφορετικά είναι τα πράγματα στην Αφρική, όπου σε πολλές χώρες η ομοφυλοφιλία αποτελεί αδίκημα και τιμωρείται με φυλάκιση ή και θανατική ποινή, με μόνη εξαίρεση τη Νότια Αφρική, η οποία από το 2006 επιτρέπει το γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων.

Στην Ασία δεν υπάρχει καμία χώρα που να επιτρέπει τους γάμους ή τα σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Τον περασμένο Μάιο το συνταγματικό δικαστήριο της Ταϊβάν, σε μία πρωτοφανή για τα δεδομένα της ηπείρου απόφαση, έκρινε ότι τα ζευγάρια ομοφυλόφιλων έχουν δικαίωμα να παντρεύονται νόμιμα.

Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης ILGA, μία έρευνα του 2016 σε δείγμα σχεδόν 100.000 ανθρώπων από 65 χώρες έδειξε ότι σχεδόν ένας στους τρεις ενήλικες παγκοσμίως πιστεύει πως οι ομοφυλόφιλοι θα πρέπει να έχουν δικαίωμα να παντρευτούν.