Στριμώχνουν το Σόιμπλε για την Ελλάδα στη Γερμανική Βουλή

Στριμώχνουν το Σόιμπλε για την Ελλάδα στη Γερμανική Βουλή

Για θεμελιώδη αλλαγή των όρων του ελληνικού προγράμματος μιλά το SPD

Για την άλλη εβδομάδα μετατίθεται η έγκριση της συμφωνίας για την Ελλάδα από τη γερμανική Βουλή. Οι σοσιαλδημοκράτες θέλουν συζήτηση στην Ολομέλεια, αλλά ξεκαθαρίζουν ότι θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία.

H ψηφοφορία για την Ελλάδα ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, στις 3 μετά το μεσημέρι, στην επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής (Μπούντεσταγκ), αλλά αναβάλλεται έπειτα από αίτημα του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), το οποίο μάλιστα ζητεί διεξοδική συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Ηγετικά στελέχη του SPD ξεκαθαρίζουν πάντως ότι δεν τίθεται θέμα αρνητικής ψήφου για το ελληνικό πρόγραμμα: «Θα υπερψηφίσουμε τη βοήθεια προς την Ελλάδα» τονίζει ο επικεφαλής της ΚΟ των σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι οι συνάδελφοί του δεν είχαν τον χρόνο να ενημερωθούν εγκαίρως, ώστε να εγκρίνουν σήμερα την εκταμίευση, καθώς παρέλαβαν τα σχετικά έγγραφα μόλις την Τρίτη το πρωί.

Προφανής στόχος των σοσιαλδημοκρατών είναι να αναγκάσουν τον χριστιανοδημοκράτη υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να λάβει θέση στο ελληνικό ζήτημα και ιδιαίτερα στο εξής ερώτημα: «Συνιστά θεμελιώδη αλλαγή των όρων του ελληνικού προγράμματος η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τεχνογνωσία, αλλά όχι (ακόμη) με οικονομική βοήθεια;».

Ο επικεφαλής της ΚΟ των χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ επιμένει ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα και γι' αυτό αρκεί η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Μπούντεσταγκ.

 Πηγή: Deutsche Welle