Αν περάσουν τρεις μήνες από την αίτηση ασύλου ο πρόσφυγας μπορεί να μείνει

Αν περάσουν τρεις μήνες από την αίτηση ασύλου ο πρόσφυγας μπορεί να μείνει

Μετά την παρέλευση τριμήνου, ο αιτών άσυλο δικαιούται να αρνηθεί τη μεταφορά του στην αρχική χώρα εισόδου

Εφόσον περάσουν τρεις μήνες από την αίτηση ασύλου που θα υποβάλει ένας πρόσφυγας, τότε έχει δικαίωμα να αρνηθεί την μεταφορά του στην αρχική χώρα εισόδου. Σύμφωνα με απόφαση της γενικής εισαγγελέως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο αιτών ασύλου, μπορεί να παραμείνει στη χώρα στην οποία μένει.

Σύμφωνα με την εισαγγελική απόφαση, με βάση τα όσα προβλέπει ο κανονισμός Δουβλίνο III, όταν υπήκοος χώρας εκτός της ΕΕ καταθέτει αίτηση διεθνούς προστασίας σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ και το κράτος αυτό θεωρεί ότι υπεύθυνο για την εξέταση της εν λόγω αιτήσεως είναι άλλο κράτος μέλος, το πρώτο κράτος μέλος μπορεί να προβεί στην υποβολή «αιτήματος αναδοχής» προς το δεύτερο το αργότερο, εντός τριών μηνών από την ημερομηνία που κατατέθηκε η αίτηση για διεθνή προστασία.

Στην αιτιολόγηση της απόφασης αναφέρεται ότι ο κανονισμός Δουβλίνο III, ήτοι η κρίσιμη εν προκειμένω ρύθμιση, δεν αποτελεί πλέον «αμιγώς διακρατικό μηχανισμό», η δε εφαρμογή των προθεσμιών έχει «ουσιαστικές συνέπειες τόσο για τους αιτούντες όσο και για τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη».

Η ανάπτυξη των προτάσεων της γενικής εισαγγελέως, οι οποίες δεν δεσμεύουν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έγιναν με αφορμή την υπόθεση ενός υπηκόου της Ερυθραίας ο οποίος ζήτησε άσυλο στη Γερμανία. Οι γερμανικές αρχές ανακάλυψαν ότι είχε φθάσει στη Γερμανία, μέσω Ιταλίας, και συνεπώς θεώρησαν ότι το αίτημα ασύλου έπρεπε να υποβληθεί στις ιταλικές αρχές. Ο αιτών άσυλο ισχυρίστηκε ότι είχε παρέλθει το τρίμηνο από την πρώτη υποβολή ασύλου στη Γερμανία και αρνήθηκε τη μεταφορά του στην Ιταλία.