Λεπέν: Μπορεί να έχασα αλλά ήρθα πρώτη

Λεπέν: Μπορεί να έχασα αλλά ήρθα πρώτη

Το Εθνικό Μέτωπο συγκεντρώνει 13,1% έως 14% και μόνο 1 έως 10 έδρες και δεν σχηματίζει κοινοβουλευτική ομάδα

Το κόμμα του γάλλου προέδρου La Republique en marche (LREM) και οι σύμμαχοί του, το MoDem, είναι οι μεγάλοι νικητές του α’ γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ενώ το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν ακολουθεί δεύτερο σε μεγάλη απόσταση, με 13,1% έως 14%.

Το FN εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει μόνο 1 έως 10 έδρες ( έναντι 2 που είχε στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση) - μια απογοήτευση καθώς δεν έφτασε το όριο των 15 βουλευτών που είχε στόχο, για να μπορεί να σχηματίσει μια κοινοβουλευτική ομάδα.

Κάνοντας τα πικρά γλυκά, η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε πως ήρθε «πρώτη με διαφορά» στον πρώτο γύρο στην περιφέρεια της, Συγκέντωσε σχεδόν 45% των ψήφων στην 11η περιφέρεια του Πα-ντε-Καλαί, υπό της επευφημίες των οπαδών της που είχαν συγκεντρωθεί στο Ενέν-Μπομόν.

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου πρόσθεσε στη δήλωσή της πως έλαβε 56% των ψήφων στην πόλη αυτή, που θεωρείται «φέουδο» του Εθνικού Μετώπου, και ότι θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο «την υποψήφια του Εμανουέλ Μακρόν» που έχει, όπως είπε η Λεπέν, «λιγότερο από 20% των ψήφων».

Επίσης, αναφέρθηκε στο ιστορικό ποσοστό αποχής, πάνω από 51%, λέγοντας ότι «το καταστροφικό ποσοστό της αποχής πρέπει να θέσει το ζήτημα του τρόπου διεξαγωγής της ψηφοφορίας», υποστηρίζοντας πως αυτή η μεγάλη αποχή «τιμωρεί» το κόμμα της.

Η ίδια πρόσθεσε πως «οι εκλογές αυτές δεν προκάλεσαν κανέναν ενθουσιασμό στους Γάλλους, οι οποίοι φαίνεται ότι είναι περισσότεροι παρά ποτέ που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τη δημόσια ζωή».