Γαλλία – εκλογές: Το κόμμα του Μακρόν νικητής του α’ γύρου  

Γαλλία – εκλογές: Το κόμμα του Μακρόν νικητής του α’ γύρου  

Επιβεβαιώνονται οι δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν σαρωτική νίκη του La Republique en Marche

Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις πριν το α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία  προέβλεπαν  «σαρωτική» νίκη για το κόμμα του Γάλλου προέδρου Μακρόν - τον σχηματισμό La Republique en Marche - απέναντι σε μια διαλυμένη αντιπολίτευση, αλλά και ρεκόρ αποχής και στα δύο έπεσαν μέσα.

Το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και οι σύμμαχοί του, το MODEM, κερδίζουν το 31,4% των ψήφων στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών με καταμετρημένο το 81% των ψήφων.

Τα αποτελέσματα τείνουν να είναι λιγότερο ακριβή από τις εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, που φέρουν το κόμμα του Μακρόν να πλησιάζει το 33%.

Το υπουργείο ανέφερε πως το ποσοστό αποχής έφθασε το 51,4%.

Οι δημοσκοπήσεις και οι έδρες

Αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, οι πρώτες εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι το κόμμα του Μακρόν έρχεται πρώτο με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα κόμματα με 32,2% έως 32,9 των ψήφων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για έδρες, το προεδρικό κίνημα La Republique En Marche (REM) και ο σύμμαχός του, το MoDem, θα συγκεντρώσουν την ερχόμενη Κυριακή από 390 έως 445 από τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης, ευρισκόμενοι με απόσταση πάνω από την απόλυτη πλειοψηφία (289 βουλευτές).

Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν ακολουθεί δεύτερο σε μεγάλη απόσταση , 13,1% έως 14% και εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει μόνο 1 έως 10 έδρες ( έναντι 2 που είχε στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση). Για το FN είναι μια απογοήτευση καθώς δεν έφτασε το όριο των 15 βουλευτών που είχε στόχο, για να μπορεί να σχηματίσει μια κοινοβουλευτική ομάδα.

Διαβάστε: Λεπέν: Μπορεί να έχασα αλλά ήρθα πρώτη

Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν εξασφαλίζει το 11% (10 έως 23 έδρες, του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF) περιλαμβανομένου).

Τελευταίοι και καταϊδρωμένοι οι Σοσιαλιστές (του Ολάντ), με ποσοστό μεταξύ 9% και 10,2%. το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο ήλεγχε τη μισή απερχόμενη Εθνοσυνέλευση, θα καταρρεύσει συγκεντρώνοντας γύρω στις 15 έως 40 έδρες, δηλαδή ακόμη λιγότερες από τις 57 της μεγάλης ήττας του 1993.

Οι εκτιμήσεις προέρχονται από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ipsos-Sopra Steria για τα France Télévisions/Radio France, LCP-Public Sénat, France 24, του Kantar Sofres-Onepoint για τα TF1/RTL/LCI και του Elabe για τα BFMTV/RMC.

Παράλληλα, το ποσοστό αποχής έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο για πρώτη φορά από το 1958, αγγίζοντας το 50%.