Διεθνής κατακραυγή για το λουτρό αίματος στη Καμπούλ

Διεθνής κατακραυγή για το λουτρό αίματος στη Καμπούλ

Δεύτερη βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο το τελευταίο 48ωρο, με νεκρό και τραυματίες

Τα θύματα της χθεσινής πολύνεκρης επίθεσης θρηνεί σήμερα η αφγανική πρωτεύουσα, μιας επίθεσης από τις φονικότερες που έχουν σημειωθεί στη χώρα έπειτα από την πτώση των Ταλιμπάν στα τέλη του 2001.

Η έκρηξη ενός παγιδευμένου βυτιοφόρου στην διπλωματική συνοικία της αφγανικής πρωτεύουσας είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 80 άνθρωποι (90, σύμφωνα με το AFP) και να τραυματιστούν 463- ωστόσο πολύ πιστεύουν ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ενδεχομένως να μη γίνει ποτέ γνωστός.

Διεθνής καταδίκη

Την επίθεση καταδίκασε η διεθνής κοινότητα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την χαρακτήρισε "βάρβαρη" σε τηλεφωνική του επικοινωνία που είχε με τον αφγανό ομόλογό του.

Ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε τον "αποτροπιασμό" του για την επίθεση, η οποία, όπως τόνισε, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα να παταχθεί άμεσα η τρομοκρατία και ο βίαιος εξτρεμισμός.

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι η επίθεση υποδηλώνει πως η σύγκρουση στο Αφγανιστάν "διευρύνεται επικίνδυνα με τρόπο που θα έπρεπε να ανησυχεί την διεθνή κοινότητα", ενώ χθες το βράδυ έσβησαν τα φώτα στον Πύργο του Άιφελ ως φόρο τιμής στα θύματα.

Νέα επίθεση, χωρίς ανάληψη ευθύνης

Την ώρα που οι εξοργισμένοι κάτοικοι της Καμπούλ ετοιμάζονται να θάψουν τους αγαπημένους τους και οι αρχές συνεχίζουν να απομακρύνουν τα συντρίμμια από τον τόπο της έκρηξης – νέα έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώθηκε στην πόλη Τζαλαλαμπάντ, έξω από το αεροδρόμιο.

Τουλάχιστον ένας νεκρός κι άλλοι πέντε τραυματίες είναι ο απολογισμός της επίθεσης, ο οποίος μπορεί και να αυξηθεί.

Πρόκειται για την δεύτερη βομβιστική επίθεση με παγιδευμένου αυτοκίνητο που γίνεται στο Αφγανιστάν κατά το τελευταίο 48ωρο ενώ καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το χθεσινό λουτρό αίματος.