Λουτρό αίματος με τουλάχιστον 90 νεκρούς στο κέντρο της Καμπούλ

Λουτρό αίματος με τουλάχιστον 90 νεκρούς στο κέντρο της Καμπούλ

Βυτιοφόρο με εκρηκτικά ανατινάχθηκε σε ώρα αιχμής στην περιοχή με τις πρεσβείες

Το Ραμαζάνι, το οποίο άρχισε το σαββατοκύριακο, δεν θα σημάνει παύση της βίας για το Αφγανιστάν. Τουλάχιστον90 άνθρωποι σκοτώθηκαν το πρωί και 400 τραυματίστηκαν από βόμβα που εξερράγη κοντά στην οχυρωμένη είσοδο της γερμανικής πρεσβείας στο κέντρο της Καμπούλ. Ο Μπασίρ Μουτζάχιντ, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καμπούλ, δήλωσε πως επρόκειτο για έκρηξη παγιδευμένου οχήματος κοντά στη γερμανική πρεσβεία. «Όμως εκεί υπάρχουν επίσης αρκετά άλλα σημαντικά κτιριακά συγκροτήματα και γραφεία», επισήμανε στο Ρόιτερς.

Τα θύματα είναι κυρίως άμαχοι Αφγανοί και ο τραγικός απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς πολλοί τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Από την έκρηξη σκοτώθηκε ένας Αφγανός φρουρός ασφαλείας και τραυματίστηκαν μέλη του προσωπικού, ανέφερε μέσω του Twitter ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό ούτε την εθνικότητα των τραυματιών.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ζημιές από την έκρηξη υπέστη και το κτίριο της τουρκικής πρεσβείας στην Καμπούλ, όμως το προσωπικό είναι σώο.

Εκτός από τη γερμανική πρεσβεία, ζημιές υπέστησαν μεταξύ άλλων οι πρεσβείες της Γαλλίας και της Κίνας.

Το BBC μετέδωσε πως σκοτώθηκε ένας Αφγανός οδηγός που εργαζόταν για το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, ενώ τραυματίσθηκαν τέσσερις δημοσιογράφοι του.

Η έκρηξη, από την οποία έσπασαν υαλοπίνακες και πόρτες εκτινάχθηκαν σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων, ήταν ασυνήθιστα ισχυρή. Σύμφωνα με μερικές πληροφορίες προκλήθηκε από εκρηκτικά που ήταν κρυμμένα μέσα σ' ένα βυτιοφόρο νερού.

Σε δήλωση, που εκδόθηκε στην Καμπούλ από τη νατοϊκή αποστολή Αποφασιστική Υποστήριξη, αναφέρεται πως αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας εμπόδισαν το όχημα να εισέλθει στην αυστηρά προστατευόμενη Πράσινη Ζώνη στην οποία στεγάζονται πολλές ξένες πρεσβείες, καθώς και το αρχηγείο της νατοϊκής αποστολής, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μην έφτασε στον στόχο του.

Εικόνες βίντεο από τη σκηνή της έκρηξης δείχνουν συντρίμμια που καίγονται, τοίχους και κτίρια που έχουν καταρρεύσει και κατεστραμμένα αυτοκίνητα, πολλά από τα οποία έχουν μέσα νεκρούς ή τραυματισμένους ανθρώπους.

Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν την ευθύνη και δήλωσαν πως καταδικάζουν επιθέσεις που δεν έχουν κάποιον θεμιτό στόχο και στοιχίζουν τη ζωή αμάχων.

Το Ισλαμικό Κράτος, η άλλη μεγάλη μαχητική οργάνωση που δρα στο Αφγανιστάν, έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις στην Καμπούλ, ανάμεσα στις οποίες και μια επίθεση σε στρατιωτικό νοσοκομείο τον Μάρτιο που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 50 ανθρώπους.