Οι ΗΠΑ απορρίπτουν το γαλλικό σχέδιο
Την απόφαση της Γαλλίας χθες να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καταδίκασε αμέσως το Ισραήλ, βλέποντας «επιβράβευση της τρομοκρατίας».
Η απόφαση του αρχηγού του γαλλικού κράτους «επιβραβεύει τον τρόμο», σφυροκόπησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Ας είμαστε σαφείς: οι Παλαιστίνιοι δεν επιδιώκουν να αποκτήσουν κράτος στο πλευρό του Ισραήλ, επιδιώκουν να αποκτήσουν κράτος στη θέση του Ισραήλ», πέταξε.
Ο πιο σθεναρός σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, «απορρίπτουν σθεναρά» το γαλλικό σχέδιο, απόφαση «αψήφιστη» που θα απομακρύνει την «ειρήνη». Πρόκειται για «ράπισμα στο πρόσωπο των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου 2023», εξεμάνη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.
«Πιστός στην ιστορική δέσμευση για δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Εγγύς Ανατολή, αποφάσισα ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης. Θα κάνω την επίσημη ανακοίνωση στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον προσεχή Σεπτέμβριο», ανέφερε νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν μέσω X και μέσω Instagram.
Η Γαλλία θα συμπροεδρεύσει τον Σεπτέμβριο, μαζί με τη Σαουδική Αραβία, σε διεθνή σύνοδο σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που έχει σκοπό να δοθεί νέα ώθηση στη λεγόμενη λύση των δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.
Η σύνοδος αυτή αρχικά προβλεπόταν να οργανωθεί τον Ιούνιο, όμως αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή, εξαιτίας του πολέμου του Ισραήλ με το Ιράν. Στο μεσοδιάστημα, προβλέπεται να γίνει σύνοδος σε επίπεδο υπουργών την 28η και την 29η Ιουλίου στη Νέα Υόρκη.
Ως σήμερα το κράτος της Παλαιστίνης έχουν αναγνωρίσει τουλάχιστον 142 χώρες, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP.
Ο αντιπρόεδρος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) Χουσέιν αλ Σέιχ εξήρε την απόφαση του κ. Μακρόν για την «εγκαθίδρυση του ανεξάρτητου κράτους μας». Πρόκειται για «θετικό βήμα», πλειοδότησε η Χαμάς παροτρύνοντας κι άλλες κυβερνήσεις να μιμηθούν το γαλλικό παράδειγμα.
Η Σαουδική Αραβία εξέφρασε ικανοποίηση για την «ιστορική» απόφαση του Παρισιού και παρότρυνε κι άλλες κυβερνήσεις να λάβουν «παρόμοια θετικά μέτρα».
Η Γαλλία «θα κινητοποιήσει όλους εκείνους τους διεθνείς εταίρους που θα επιθυμούσαν να συμμετάσχουν» στην πρωτοβουλία, ανέφερε ο κ. Μακρόν σε επιστολή του στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, τον Μαχμούντ Αμπάς.
Τη 19η Μαΐου, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Γαλλία άνοιξαν τον δρόμο για την πιθανή αναγνώριση με κοινή διακήρυξή τους. Όμως έκτοτε καμία από τις τρεις χώρες δεν προχώρησε στο διάβημα αυτό.
Τη 10η Ιουλίου, σε επίσκεψή του στη Βρετανία, ο κ. Μακρόν κάλεσε να γίνει κοινή αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης από το Παρίσι και το Λονδίνο — αλλά δεν υπήρξε συνέχεια, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.
Τον Μάιο του 2024 η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Νορβηγία, στις οποίες προστέθηκε έναν μήνα αργότερα η Σλοβενία, είχαν ήδη κάνει το βήμα αυτό στην Ευρώπη.
«Μαζί, πρέπει να προστατεύσουμε αυτό που ο (σ.σ. πρωθυπουργός του Ισραήλ) Νετανιάχου προσπαθεί να καταστρέψει. Η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη λύση», σχολίασε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.
Ωστόσο, η Ευρώπη παραμένει διχασμένη για το ζήτημα. Η Γερμανία ιδίως θεωρεί πως η αναγνώριση θα έστελνε «λάθος μήνυμα» σήμερα.
Σε επιστολή του που φέρει ημερομηνία 9η Ιουνίου κι απευθυνόταν στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπάς υποσχέθηκε αποστρατιωτικοποίηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, ο στρατιωτικός βραχίονας του οποίου εξαπέλυσε την έφοδο στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.
Δήλωσε ακόμη διατεθειμένος να οργανώσει βουλευτικές και προεδρικές εκλογές το 2026 για να «ενισχυθεί η νομιμοποίηση» της Παλαιστινιακής Αρχής και «η εξουσία της στο μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος», συμπεριλαμβανομένης της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με την επιστολή του Γάλλου προέδρου Μακρόν.
Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για θετικά στοιχεία ως προς τη λύση των δύο κρατών και εξέφρασε την ελπίδα πως θα καταφέρει να πείσει τους Ισραηλινούς ηγέτες πως είναι και προς το δικό τους συμφέρον.
Η ανακοίνωση καταγράφτηκε καθώς ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ διαπίστωσε την «αποτυχία» των έμμεσων διαπραγματεύσεων στη Ντόχα για να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Το Ισραήλ αντιμετωπίζει εντεινόμενη διεθνή πίεση για να βάλει τέλος στον πόλεμο και στα δεινά των δύο και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων του μικρού παραθαλάσσιου παλαιστινιακού θυλάκου, υπό αποκλεισμό που δεν επιτρέπει τη διανομή επαρκών ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας, απόλυτα απαραίτητης για την επιβίωσή τους.
Με αυτό το φόντο ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανήγγειλε «επείγουσα» συζήτηση με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Γαλλίας για να εξεταστεί το πώς μπορεί «να σταματήσουν οι σφαγές και να διανεμηθούν στον πληθυσμό τα τρόφιμα που έχει απελπιστική ανάγκη».
Στην ίδια τη Γαλλία, ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού (άκρα δεξιά) Ζορντάν Μπαρντελά επέκρινε την «βιαστική» απόφαση που δίνει στη Χαμάς «ανέλπιστη θεσμική και διεθνή νομιμοποίηση».
Απεναντίας ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας (ριζοσπαστική αριστερά) Ζαν-Λικ Μελανσόν χαιρέτισε την «ηθική νίκη», επικρίνοντας το ότι δεν εφαρμόζεται η απόφαση άμεσα.