Νέα ενέδρα στο Οβάλ Γραφείο: Ο Τραμπ κατηγόρησε τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο για «γενοκτονία των λευκών» – «Δεν έχω να σας δώσω ένα αεροπλάνο»

Νέα ενέδρα στο Οβάλ Γραφείο: Ο Τραμπ κατηγόρησε τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο για «γενοκτονία των λευκών» – «Δεν έχω να σας δώσω ένα αεροπλάνο»

Αυτό ίσως ωθήσει τους ξένους ηγέτες να το ξανασκεφθούν προτού συναντηθούν με τον Αμερικανό πρόεδρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε χθες Τετάρτη στον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του Σίριλ Ραμαφόσα στο Οβάλ Γραφείο, στήνοντας για ακόμη μία φορά ενέδρα σε έναν ξένο ηγέτη μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Σε μια απίστευτη σκηνή, που ήταν προφανές ότι ήταν σκηνοθετημένη από τον Λευκό Οίκο και η οποία έφερε μνήμες από την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον Φεβρουάριο, ο Τραμπ κατηγόρησε ψευδώς τον Ραμαφόσα για γενοκτονία εις βάρος των λευκών Νοτιοαφρικανών, καταγγέλλοντας μαζικούς φόνους και κατασχέσεις γαιών.

Επρόκειτο για μία ακόμη απόδειξη ότι ο Ρεπουμπλικάνος είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει το Οβάλ Γραφείο, ένα μέρος όπου παραδοσιακά τιμώνται οι ξένοι ηγέτες, για να ταπεινώσει επισκέπτες από λιγότερο ισχυρές χώρες ή για να τους ασκήσει πιέσεις για ζητήματα με τα οποία έχει πάθει ο ίδιος εμμονή.

Η πρωτοφανής συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου ενδέχεται να ωθήσει ξένους ηγέτες να το ξανασκεφτούν προτού αποδεχθούν μια πρόσκληση από εκείνον και κινδυνεύσουν με δημόσια ταπείνωση. Ένας δισταγμός που ενδέχεται να δυσκολέψει την Ουάσινγκτον να συσφίξει τις σχέσεις της με κράτη και εταίρους τους οποίους επιδιώκει να προσελκύσει ο βασικός της αντίπαλος, η Κίνα.

Ο Πάτρικ Γκάσπαρντ, πρώην Αμερικανός πρεσβευτής στη Νότια Αφρική επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι ο Τραμπ μετέτρεψε τη συνάντησή του με τον Ραμαφόσα σε «αισχρό θέαμα» και «του συμπεριφέρθηκε άσχημα χρησιμοποιώντας ένα ψεύτικο βίντεο και βίαιη γλώσσα».

 

Η συνάντηση των δύο ηγετών είχε παρουσιαστεί ως ευκαιρία να εξομαλυνθούν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Νότιας Αφρικής, κυρίως μετά την επιβολή επιπλέον δασμών από την Ουάσινγκτον, αλλά και να αποκλιμακωθεί η ένταση μετά τις αβάσιμες κατηγορίες Τραμπ περί «λευκής γενοκτονίας» και την πρότασή του να δεχθεί Αφρικάνερ ως πρόσφυγες στις ΗΠΑ.

Έπειτα από μια εγκάρδια έναρξη της συνάντησης, ο Ρεπουμπλικάνος ζήτησε να χαμηλώσουν τα φώτα στο Οβάλ Γραφείο προκειμένου να προβληθεί ένα βίντεο που, όπως δήλωσε, έδειχνε τις διώξεις που υφίστανται οι λευκοί Νοτιοαφρικανοί, ενώ παρουσίασε και φωτοτυπίες άρθρων για το θέμα.

Ο Ραμαφόσα ήταν προφανώς προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες Τραμπ, αλλά πιθανότητα δεν ανέμενε ένα τέτοιο σόου.

 

«Λυπάμαι που δεν έχω ένα αεροπλάνο να σας δώσω», απάντησε χαμογελώντας αναφερόμενος στο πολυτελές αεροσκάφος που έχει προσφέρει το Κατάρ στον Τραμπ για να αντικαταστήσει το προεδρικό αεροσκάφος.

Ο εκπρόσωπος του Ραμαφόσα, ο Βίνσεντ Μαγκουένια, δήλωσε στο νοτιοαφρικανικό δίκτυο Newsroom Afrika ότι «ήταν προφανές πως (ο Τραμπ) προκαλούσε τον πρόεδρο Ραμαφόσα».

«Μπορεί να δει κανείς ότι τον προκαλούν, αλλά δεν έπεσε στην παγίδα», πρόσθεσε.

 

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει απαντήσει σε αίτημα να σχολιάσει αν η συνάντηση ήταν σχεδιασμένη για να φέρει σε δύσκολη θέση τον Ραμαφόσα ή αν ενδέχεται να αποθαρρύνει άλλους ηγέτες να επισκεφθούν τον Τραμπ.

Η Νότια Αφρική, η οποία βίωσε αιώνες δρακόντειων διακρίσεων με θύματα τους μαύρους κατά την αποικιοκρατική περίοδο και το απαρτχάιντ, μέχρι να γίνει πολυκομματική δημοκρατία το 1994, με πρώτο πρόεδρο τον Νέλσον Μαντέλα, αρνείται τους ισχυρισμούς του Τραμπ.

Η επίθεση του Ρεπουμπλικάνου φάνηκε να είναι σχεδιασμένη, έχοντας στον νου κάποια μέλη της πολιτικής του βάσης, κυρίως τους ακροδεξιούς και τους υπέρμαχους της ανωτερότητας της λευκής φυλής οι οποίοι προωθούν εδώ και καιρό το αφήγημα της «λευκής γενοκτονίας» στη Νότια Αφρική.

Παρουσιάζοντας βίντεο και φωτοτυπίες άρθρων που «αποδεικνύουν» τη βία εναντίον λευκών αγροτών και χαρακτηρίζοντας την αγροτική μεταρρύθμιση στη Νότια Αφρική ως φυλετική δίωξη, ο Τραμπ επανέλαβε ισχυρισμούς που είναι δημοφιλείς στους ακραίους κύκλους της αμερικανικής δεξιάς.

Από τον Ιανουάριο και την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ακυρώσει την παροχή βοήθειας στη Νότια Αφρική, έχει απελάσει τον Νοτιοαφρικανό πρεσβευτή και έχει δεχθεί ως πρόσφυγες Αφρικάνερ.

Η νέα αγροτική μεταρρύθμιση της Νότιας Αφρικής, που έχει ως στόχο να αποκαταστήσει τις αδικίες του απαρτχάιντ, επιτρέπει τις απαλλοτριώσεις γης χωρίς αποζημίωση, όταν γίνονται για το δημόσιο συμφέρον, για παράδειγμα, όταν η γη είναι χέρσα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία τέτοια απαλλοτρίωση. Οι ιδιοκτήτες, σε κάθε περίπτωση, μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια ζητώντας την ακύρωση της απόφασης.

«Αν κάποιος αμφισβητεί ότι το περιστατικό με τον Ζελένσκι ήταν εντελώς σκηνοθετημένο από τον Λευκό Οίκο, νομίζω ότι πρέπει να βγάλει τις παρωπίδες», δήλωσε ο Βρετανός σχολιαστής διεθνών ειδήσεων Τιμ Μάρσαλ μιλώντας στο Times Radio.