Mεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα για την «Ημέρα της Νίκης» – Ο Πούτιν χαιρέτισε “τη γενναιότητα” των Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία

Mεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα για την «Ημέρα της Νίκης» – Ο Πούτιν χαιρέτισε “τη γενναιότητα” των Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία

Επίδειξη δύναμης από τον Ρώσο πρόεδρο με τον Σι Τζινπίνγκ στο πλευρό του – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξήρε σήμερα «τη γενναιότητα» των Ρώσων στρατιωτών που πολεμούν στην Ουκρανία στην ομιλία που εκφώνησε ενώπιον χιλιάδων στρατιωτικών και περίπου 20 ξένων ηγετών που είχαν συγκεντρωθεί στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα για να παραστούν στους εορτασμούς για την 80η επέτειο από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Ο Πούτιν για μία ακόμη φορά έκανε ιστορικούς παραλληλισμούς μεταξύ του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου και την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, με την ευκαιρία της 9ης Μαΐου.

«Το σύνολο της χώρας, η κοινωνία, ο λαός στηρίζουν όσους συμμετέχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποιώντας τον όρο που έχει υιοθετήσει η Μόσχα για να περιγράψει την εισβολή της.

«Είμαστε περήφανοι για τη γενναιότητα και την αποφασιστικότητά τους, για την ψυχική τους δύναμη που πάντα μας έφερνε νίκες», πρόσθεσε, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία «ήταν και θα είναι ένα άφθαρτο ανάχωμα κατά του ναζισμού, της ρωσοφοβίας, του αντισημιτισμού».

Εξάλλου ο Πούτιν επεσήμανε ότι η Ρωσία πάντα θα θυμάται και θα εκτιμά τη συμβολή των Συμμάχων στη νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η Ρωσία εκτιμά ιδιαίτερα τη συμβολή των μαχητών της αντίστασης, των συμμαχικών στρατών και του γενναίου λαού της Κίνας στη νίκη», υπογράμμισε.

Στο βάθρο των επισήμων στην Κόκκινη Πλατεία βρίσκονταν βετεράνοι και οι ηγέτες περίπου 20 χωρών, όπως η Κίνα, η Βραζιλία, το Καζακστάν, η Λευκορωσία, το Βιετνάμ, η Αρμενία, η Κούβα και η Βενεζουέλα.

Παρά την πολιτική απομόνωση που προωθείται από τη Δύση, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο και ο αρχηγός του κράτους της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς παρέστησαν στη σημερινή στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα, όπως και ο πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος καταζητείται από τη βοσνιακή δικαιοσύνη.

Ενώπιων τους παρέλασαν περίπου 11.000 στρατιώτες, εκ των οποίων 1.500 που έχουν πολεμήσει στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS. Στην παρέλαση συμμετείχαν επίσης στρατιώτες από 13 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, το Βιετνάμ, η Μιανμάρ και η Αίγυπτος.

Παράλληλα παρέλασαν και ρωσικής κατασκευής drones, τοποθετημένα σε φορτηγά, μαζί με άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό. Μεταξύ των drones που παρουσιάστηκαν ήταν τα Lancet, Geran-2, Orlan- 10 και Orlan- 30.

Ο σχολιαστής της κρατικής τηλεόρασης που περιέγραφε ζωντανά την παρέλαση είπε ότι τα drones αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως και αποτελεσματικά στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

Στους δρόμους της Μόσχας, που ήταν στολισμένοι με σημαίες και αφίσες, ο Βλαντίμιρ, 40 ετών, δήλωσε ότι πήγε να παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση με φίλους και την έγκυο σύζυγό του για «να δω το στρατιωτικό υλικό». «Ήθελα να δω αυτή την ισχύ με τα μάτια μου. Η γιορτή αυτή με κάνει περήφανο για τη χώρα μου», είπε.

Η Τατιάνα Ριμπάκοβα, 40 ετών, δήλωσε επίσης «περήφανη» για τη χώρα της, αλλά πρόσθεσε ότι ελπίζει «στην ειρήνη». «Το ελπίζουμε, ελπίζουμε οι άνθρωποι να είναι χαρούμενοι και να έχουν υγεία. Αυτό είναι το πιο σημαντικό», τόνισε.

Η 45χρονη Νατάλια Ταράσοβα πήγε στη Μόσχα από το Ντοντέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, που βρίσκεται από το 2014 υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών. Ελπίζει «να τελειώσει σύντομα» ο πόλεμος και «να γίνουν παρελάσεις σε όλες τις πόλεις».

 

«Η μεγαλύτερη παρέλαση όλων των εποχών»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ηγήθηκε των εορτασμών της Ρωσίας για την Ημέρα της Νίκης με τη «μεγαλύτερη παρέλαση όλων των εποχών» στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας και αυξημένα μέτρα ασφαλείας μετά τις ημέρες των ουκρανικών χτυπημάτων με στόχο την πρωτεύουσα. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ της Κίνας στάθηκε στο πλευρό του Πούτιν, ο οποίος είπε σε χιλιάδες στρατιώτες και περισσότερους από 20 διεθνείς ηγέτες ότι η Ρωσία θυμάται τα μαθήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Πούτιν χρησιμοποίησε την ομιλία του για να συνδέσει τον πόλεμο με τη σημερινή πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία και δήλωσε ότι ολόκληρη η Ρωσία στηρίζει αυτό που αποκάλεσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» – που έχει φτάσει αισίως στον τέταρτο χρόνο της.

 

Για πρώτη φορά, φορτηγά που μετέφεραν διάφορα πολεμικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη συμμετείχαν στην παρέλαση της Ημέρας της Νίκης, προφανώς λόγω της ευρείας χρήσης τους στην Ουκρανία.

Μια μονομερής, τριήμερη κατάπαυση του πυρός ανακοινώθηκε από τη Ρωσία για να συμπέσει με την εκδήλωση για την 80ή επέτειο, την οποία η Ουκρανία αποκάλεσε «θεατρική παράσταση». Το Κίεβο χαρακτήρισε την εκεχειρία ως φάρσα, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι εξαπέλυσε χιλιάδες επιθέσεις από τότε που τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Η Ρωσία λέει ότι έχει τηρήσει την εκεχειρία και κατηγορεί την Ουκρανία για εκατοντάδες παραβιάσεις.

Τις ώρες πριν από την κατάπαυση του πυρός, ουκρανικά πλήγματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών προκάλεσαν το κλείσιμο αεροδρομίων και την αναστάτωση χιλιάδων επιβατών αεροσκαφών στη Ρωσία.

Βαριά μέτρα ασφαλείας και περιορισμοί ίσχυαν στο κέντρο της Μόσχας την Παρασκευή, καθώς η Ρωσία γιόρταζε τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Πριν από την ομιλία του Πούτιν και τη σιγή ενός λεπτού, ο διοικητής των χερσαίων στρατευμάτων, Oleg Salyukov, οδήγησε 11.000 στρατιώτες στην Κόκκινη Πλατεία, μεταξύ των οποίων περίπου 1.500 που είχαν πολεμήσει στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, επιθεωρήθηκαν από τον υπουργό Άμυνας, Αντρέι Μπελούσοφ.

Ο Πούτιν επέμεινε ότι η Ρωσία «ήταν και θα είναι ένα άφθαρτο φράγμα κατά του ναζισμού, της ρωσοφοβίας, του αντισημιτισμού». Ο Ρώσος ηγέτης έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην ηγεσία της Ουκρανίας ως ναζί.

«Η αλήθεια και η δικαιοσύνη είναι με το μέρος μας», είπε, επιμένοντας ότι «ολόκληρη η χώρα, η κοινωνία και ο λαός υποστηρίζουν τους συμμετέχοντες» στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Χιλιάδες Βορειοκορεάτες πολέμησαν εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας και ο Πούτιν χαιρέτησε προσωπικά μερικούς από τους στρατιώτες στην Κόκκινη Πλατεία, αγκαλιάζοντας έναν αξιωματικό.

 

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν, επισκέφθηκε τη ρωσική πρεσβεία στην Πιονγκγιάνγκ για να τονίσει τους αυξανόμενους δεσμούς της χώρας του με τη Μόσχα.

Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα της Βραζιλίας και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο, ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων, μαζί με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς και τον Ρόμπερτ Φίτσο, τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, ο οποίος είναι ο μόνος ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ταξίδεψε στη Μόσχα.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλλας, είχε προηγουμένως καταστήσει σαφές ότι οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ και των χωρών που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ένωση δεν θα πρέπει να λάβουν μέρος στην εκδήλωση λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Σερβία είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ και ο Βούτσιτς δήλωσε ότι αναμένει ότι θα αντιμετωπίσει συνέπειες λόγω της απόφασής του να πάει.

Εντωμεταξύ, ο Πούτιν και ο Σι είχαν δύο γύρους συνομιλιών πριν από την παρέλαση, καθώς και μια ανεπίσημη συνομιλία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως ανέφεραν κινεζικά δημοσιεύματα.

 

Το Παρίσι επικρίνει την παρουσία του πρωθυπουργού της Σλοβακίας στη Μόσχα

Εντωμεταξύ, η Γαλλία επέκρινε σήμερα την παρουσία του Σλοβάκου πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίτσο, στη Μόσχα για να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις για την 80η επέτειο από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας.

«Δεν αρμόζει σήμερα σε έναν Ευρωπαίο ηγέτη να βρίσκεται στη Μόσχα», δήλωσε στον ραδιοσταθμό RTL ο Μπενζαμέν Χαντάντ, ο Γάλλος υπουργός αρμόδιος για την Ευρώπη.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο είναι ο μόνος ηγέτης χώρας μέλους της ΕΕ που θα παρευρίσκεται στις εκδηλώσεις στη Μόσχα.

Ωστόσο ερωτηθείς για την πιθανότητα να επιβληθούν κυρώσεις στον Σλοβάκο ηγέτη, ο Γάλλος υπουργός υπογράμμισε ότι «κάθε κράτος είναι κυρίαρχο, ιδίως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας».

Εξάλλου σημείωσε ότι απέναντι στη Ρωσία, η οποία πολεμά κατά της Ουκρανίας, όσον αφορά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας οι χώρες μέλη της ΕΕ κατάφεραν «τα τελευταία τρία χρόνια, ακόμη και μαζί με τη Σλοβακία ή την Ουγγαρία» να «ανανεώνουν κάθε έξι μήνες τις κυρώσεις» που επιβάλλουν στη Μόσχα.

Επιτύχαμε «να συνεχίσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία και να διατηρήσουμε έναν διαρκή διάλογο με όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σχολίασε επίσης.

Ο Γάλλος υπουργός εξέφρασε εξάλλου την ικανοποίησή του για την υπογραφή αργότερα σήμερα στη Νανσί, στην ανατολική Γαλλία, της σύμφωνο φιλίας με την Πολωνία, «έναν εταίρο που για πολύ καιρό, αν πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, παραμελήσαμε λίγο».

«Αυτό το σύμφωνο αποτελεί μεγάλη πρόοδο στη σχέση ανάμεσα στη Γαλλία και την Πολωνία, κάτι το οποίο θα επιτρέψει να εμβαθύνουμε τους δεσμούς μας στο θεσμικό και το πολιτικό επίπεδο, στο οικονομικό επίπεδο, στις υποδομές άμυνας, με μια χώρα που (…) βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την απειλή της Ρωσίας (και) που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη».