Κολομβία: Δολοφονήθηκε διευθυντής φυλακής που τον είχαν απειλήσει κρατούμενοι

Κολομβία: Δολοφονήθηκε διευθυντής φυλακής που τον είχαν απειλήσει κρατούμενοι

Ο πρόεδρος της χώρας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για να συζητηθούν «μέτρα» προς εφαρμογή σε «όλες τις φυλακές της χώρας»

Δολοφονήθηκε χθες στην Μπογκοτά ο διευθυντής της φυλακής Λα Μοδέλο στην Κολομβία όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Γουστάβο Πέτρο, αφού προηγουμένως είχε δεχθεί απειλές για την ζωή του από κρατούμενους.

«Ο αστυνομικός διευθυντής ε.α. Έλμερ Φερνάντες δολοφονήθηκε (…) ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νέστορ Οσούνα.

 

Ο διευθυντής Φερνάντες «είχε αναλάβει τα καθήκοντά του την 4η Απριλίου» κι εκτελούσε διαταγές «να γίνονται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε κελιά» προτού δολοφονηθεί «με ειδεχθή τρόπο», τόνισε ο πρόεδρος Πέτρο μέσω X.

 

Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος έκανε επίσης γνωστό ότι συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για να συζητηθούν «μέτρα» προς εφαρμογή σε «όλες τις φυλακές της χώρας».

Παρότι στην Κολομβία παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα κοκαΐνης στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το επίπεδο της βίας στις φυλακές, ή εναντίον σωφρονιστικού προσωπικού κι αξιωματούχων, δεν χωράει σύγκριση με αυτό στον γειτονικό Ισημερινό, όπου τα κέντρα κράτησης μετατρέπονται συχνά σε θέατρα σφαγών, ιδίως εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ συμμοριών, τα τελευταία χρόνια.