Έκκληση από 250 ΜΚΟ να σταματήσουν αμέσως όλες οι παραδόσεις όπλων τόσο «στο Ισραήλ» όσο και «στις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις»

Έκκληση από 250 ΜΚΟ να σταματήσουν αμέσως όλες οι παραδόσεις όπλων τόσο «στο Ισραήλ» όσο και «στις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις»

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης»

Πάνω από 250 οργανώσεις με ανθρωπιστικούς σκοπούς ή υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν πλέον προσυπογράψει ανοικτή επιστολή που καλεί να σταματήσουν «αμέσως» όλες οι παραδόσεις όπλων «στο Ισραήλ και σε παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις», γνωστοποίησαν χθες Πέμπτη.

«Απαιτούμε άμεση κατάπαυση του πυρός και καλούμε όλα τα κράτη να σταματήσουν τις παραδόσεις όπλων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να διαπραχθούν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρουν οι οργανώσεις.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας και να υιοθετήσει μέτρα για να σταματήσουν οι μεταφορές όπλων στην κυβέρνηση του Ισραήλ και στις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις», κρίνει το κείμενο.

Η ανοικτή επιστολή, που αρχικά δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο και προσυπογραφόταν από 16 οργανώσεις, έχει πλέον όχι λιγότερες από 250 υπογραφές, ανάμεσά τους αυτές της Διεθνούς Αμνηστίας, της Save the Children, της Oxfam, της Médecins du Monde, της Caritas International, καθώς και πολλών θρησκευτικών και φεμινιστικών ΜΚΟ.

«Ο βομβαρδισμός και η πολιορκία του Ισραήλ στερούν από τον άμαχο πληθυσμό τα απαραίτητα για την επιβίωσή του και κάνουν τη Λωρίδα της Γάζας μη κατοικήσιμη», αναφέρουν οι οργανώσεις, που κανουν λόγο για «ανθρωπιστική κρίση βαρύτητας και κλίμακας άνευ προηγουμένου».

«Οι απαγωγές ομήρων και οι επιθέσεις χωρίς διάκριση» από πλευράς παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων «αποτελούν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και πρέπει να σταματήσουν αμέσως», συνεχίζει το κείμενο, παραπέμποντας στα θύματα της επίθεσης της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του πληθυσμού του Ισραήλ και το ότι κρατούνται κάπου 130 όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας — αν και τουλάχιστον 34 από αυτούς πιστεύεται πως έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΗΠΑ κατέγραψε χθες Πέμπτη την υπόσχεση του Ισραήλ να ανοίξει περισσότερα συνοριακά σημεία ελέγχου για να παραδίδεται ανθρωπιστική βοήθεια στη μικρή παραθαλάσσια περιοχή, καλώντας ταυτόχρονα τις ισραηλινές αρχές να κάνουν «περισσότερα» καθώς επαπειλείται άμεσα «λιμός» του πληθυσμού.

Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας έφοδο άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Σε αντίποινα το Ισραήλ ορκίστηκε να εξολοθρεύσει τη Χαμάς, που χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που εξαπέλυσε έχουν χάσει τη ζωή τους ως αυτό το στάδιο τουλάχιστον 33.545 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Παρά τις προσπάθειες μεσολαβητών, δεν έχει σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος στην προσπάθεια να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.