Νέες αποκαλύψεις για τις απάτες θαύματα και τα τεράστια ποσά στη μονή του Οσίου Αββακούμ στην Κύπρο

Νέες αποκαλύψεις για τις απάτες θαύματα και τα τεράστια ποσά στη μονή του Οσίου Αββακούμ στην Κύπρο

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανοιχτούν τραπεζικοί λογαριασμοί και να εξεταστούν μια σειρά από μάρτυρες, ενώ στο μικροσκόπιο έχουν μπει και οι κάμερες ασφαλείας

Τα βίντεο που ξεσκεπάζουν το καλοστημένο σχέδιο απατεώνων μοναχών στο μοναστήρι του Οσίου Αββακούμ στην Κύπρο, το οποίο είχαν μετατρέψει σε βιομηχανία θαυμάτων, διαδέχονται το ένα το άλλο.

Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, αυτά τα βίντεο δεν δημοσιοποιούνται τυχαία τη δεδομένη χρονική περίοδο. Κάποια, όπως αναφέρουν, διέρρευσαν από το περιβάλλον του μητροπολίτη Ταμασσού και το βίντεο με το χρηματοκιβώτιο να βγαίνει από τη Μονή του Οσίου Αββακούμ στα χέρια κουκουλοφόρων, από τους δύο μοναχούς που κατηγορούνται και δηλώνουν θύματα σκευωρίας. Στα βίντεο που όπως λέγεται διέρρευσαν από την πλευρά του Μητροπολίτη, φαίνονται οι δύο κατηγορούμενοι μοναχοί να ρίχνουν μύρο σε σταυρό, πριν τον βγάλουν για προσκύνημα και να προσπαθούν να πείσουν για τον ίδιο σταυρό τις μοναχές, πως συμβαίνει ένα θαύμα μπροστά τους, από τον μύρο που αναβλύζει.

Σε άλλο βίντεο έχουν καταγραφεί, τα όσα πέρασε εθελόντρια μέχρι να πάρει το δρόμο της εξόδου. Αρχικά με φωνές και στο τέλος με χτυπήματα από ζώνη. Για όλα αυτά οι κατηγορούμενοι μοναχοί υποστηρίζουν, πως πρόκειται για βίντεο που σκηνοθετήθηκαν, για να τους βλάψουν, χωρίς όμως να θέλουν να επεκταθούν μέσω των δικηγόρων τους. Η πλευρά των μοναχών φέρεται να διέρρευσε το βίντεο με τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν στις 5 του περασμένου Νοέμβρη, με ένα κομβόι αυτοκινήτων να φθάνει στη Μονή και δύο κουκουλοφόροι να κρατούν στα χέρια τους και να φορτώνουν σε ημιφορτηγό ένα χρηματοκιβώτιο.

Οι δύο μοναχοί υποστηρίζουν, ότι οι καταγγελίες εναντίον τους έγιναν, επειδή αρνήθηκαν να συνεχίσουν να στέλνουν χρήματα στον Μητροπολίτη. Όπως ανέφεραν σε καταθέσεις τους, ο Μητροπολίτης Ησαΐας τους ζητούσε συνεχώς χρήματα και πέρσι μόνο, όπως είπαν, του είχαν δώσει 450.000 ευρώ για την προεκλογική του εκστρατεία. Αναφέρουν μάλιστα, πως μεγάλα ποσά σε μετρητά τα παρέδιδαν οι ίδιοι στον Μητροπολίτη μέσα σε φακέλους ή και σε τσάντα φαρμακείου με το συνθηματικό: «Πανιερώτατε έφερα τα φάρμακα σας», κάτι που ο μητροπολίτης Ταμασού διαψεύδει.

Οι δύο μοναχοί ισχυρίζονται, πως έχουν στη κατοχή τους γραπτά μηνύματα του Μητροπολίτη, αλλά και αποδείξεις από καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Στα γραπτά μηνύματα, κατά τους ισχυρισμούς τους, ο Μητροπολίτης ζητούσε χρήματα για τις ανάγκες της Μητρόπολης. Λένε μάλιστα, πως σε μία περίπτωση, όταν του είπαν πως είχαν μόνο 3.000 ευρώ, ο Μητροπολίτης είπε να του τα στείλουν και να φροντίσουν να τα μαζέψουν από τους πιστούς.

Το περιβάλλον του μητροπολίτη Ταμασσού που υπάγεται το μοναστήρι, κάνει λόγο για μια απέλπιδα προσπάθεια των μοναχών να αποπροσανατολίσουν τόσο τις Αρχές, όσο και την κοινή γνώμη της χώρας με τους ισχυρισμούς τους. Όπως τονίζεται, μέσα σε αυτό το χρηματοκιβώτιο βρέθηκαν 807.000 ευρώ. Με τους δύο μοναχούς να υποστηρίζουν πως τα χρήματα δεν ανήκαν στο μοναστήρι, αλλά στους ίδιους, που τα είχαν συγκεντρώσει για ανέγερση σπιτιού.

«Θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή λύπη μου για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις φημολογούμενες απάτες, ατασθαλίες και κάθε είδους ανηθικότητες στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου. Διαβεβαιώνω το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας ότι απόφασή μου είναι να διερευνηθούν πλήρως σε όλες τους τις διαστάσεις τα όσα σκανδαλίζουν όλους μας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εκφράζει τη βεβαιότητα, ότι η εκκλησία θα βγει πιο δυνατή, όταν πέσουν οι τίτλοι τέλους στην υπόθεση. «Η Ιερά Σύνοδος έχει αναθέσει στα δικαστικά όργανά της την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης τα οποία και έχουν, ήδη, αρχίσει της έρευνές τους. Καλώ και την Αστυνομία καθώς και όλους τους φορείς της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εμπλέκονται στις έρευνες, να εξιχνιάσουν μέχρι τέλους την υπόθεση» αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανοιχτούν τραπεζικοί λογαριασμοί και να εξεταστούν μια σειρά από μάρτυρες, ανάμεσά τους και ορισμένα από τα άτομα που μιλούσαν δημόσια για θαύματα. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει και οι κάμερες ασφαλείας που κατέγραψαν εικόνες όπως αυτές που προκάλεσαν σάλο. Η έρευνα γίνεται σε βάθος τετραετίας, καθώς τότε αποφάσισαν να εγκατασταθούν στο μοναστήρι 10 μοναχοί, ανάμεσά τους και οι δύο που κατηγορούνται, με τη φημολογία για θαύματα και εικόνες που δακρύζουν να φέρνουν στο πέρασμα του χρόνου όλο και περισσότερους πιστούς, που δεν μπορούσαν ποτέ να φανταστούν, τα όσα συνέβαιναν πίσω από την πλάτη τους.

«Παραποιημένα και μονταρισμένα τα βίντεο»

Από την άλλη, οι μοναχοί κατηγορούν τον Μητροπολίτη Ταμασού, ότι έχει ενορχηστρώσει σκευωρία εις βάρος τους, με το περιβάλλον των μοναχών να αναφέρει, πως τα βίντεο είναι μονταρισμένα και παραποιημένα. «Είναι απαράδεκτη και ποινικά κολάσιμη η συμπεριφορά του περιβάλλοντος του μητροπολίτη Ταμασού να μοντάρει, παραποιεί και διαρρέει στα μέσα ενημέρωσης βίντεο που έχουν ληφθεί από ιδιωτικό χώρο της μονής, δηλαδή το προσωπικό γραφείο του ηγουμένου. Επίσης προσβάλλει και εξευτελίζει την προσωπικότητα των μοναχών, εμφανίζοντας τους με ψευδή τρόπο να προβαίνουν σε πράξεις που είναι ασύμβατες με το μοναχικό τους σχήμα» υποστηρίζουν.

«Είναι προφανές, ότι λόγω αυτών των διαρροών οι μοναχοί και οι οικογένειες τους βρίσκονται σε πολύ δύσκολη ψυχολογική κατάσταση, δίχως να ευθύνονται. Όσο για τον ξυλοδαρμό, προέκυψε από μια ένταση μεταξύ προσώπων που βρίσκονται καθημερινά μαζί. Είχε μικρή χρονική διάρκεια και η παρεξήγηση λύθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ενώ τα θαύματα που έχουν γίνει στη μονή, είναι πραγματικά, υπάρχουν μαρτυρίες εκατοντάδων πιστών, ενώ ο ηγούμενος ουδέποτε προσπάθησε να τα εκμεταλλευτεί» καταλήγουν.