Άρχισε η δίκη για τη φονική επίθεση με δύο νεκρούς σε μπαρ πριν από την Pride του Όσλο το 2022

Άρχισε η δίκη για τη φονική επίθεση με δύο νεκρούς σε μπαρ πριν από την Pride του Όσλο το 2022

Ο κατηγορούμενος δήλωσε αθώος

Ο ύποπτος για τη φονική επίθεση που βύθισε στο πένθος την Πορεία Υπερηφάνειας στο Όσλο το 2022 δήλωσε αθώος κατά την έναρξη σήμερα της δίκης του στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας για «τρομοκρατική ενέργεια».

Ο Νορβηγός ιρανικής καταγωγής Ζανιάρ Ματαπούρ, ηλικίας σήμερα 44 ετών, κατηγορείται ότι άνοιξε πυρ σε δύο μπαρ, εκ των οποίων η London Pub, νυχτερινό κέντρο που είναι δημοφιλές στα μέλη της κοινότητας ομοφυλοφίλων, τη νύχτα της 25ης Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία θα διεξαγόταν η πορεία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στη νορβηγική πρωτεύουσα.

Από τα πυρά έπεσαν νεκροί δύο άνθρωποι, ένας 54χρονος και ένας 60χρονος άνδρας, και τραυματίστηκαν 9. Ο Ματαπούρ τέθηκε υπό έλεγχο από περαστικούς κατά την προσπάθειά του να διαφύγει.

Ο κατηγορούμενος με το πυκνό γκρίζο μούσι, που παρουσιάστηκε με λευκή κεχίγια, μαντίλα που φορούν πολλοί μουσουλμάνοι, δικάζεται για «τρομοκρατική ενέργεια» με τη μορφή ανθρωποκτονιών και αποπειρών ανθρωποκτονίας «που είχε στόχο να σπείρει τον τρόμο στον πληθυσμό».

«Η τρομοκρατική ενέργεια είναι σοβαρή καθώς προκάλεσε την απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών και έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο άλλες ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο εισαγγελέας Στούρλα Χένρικσμπε σήμερα κατά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου σε βάρος του 44χρονου σε δικαστήριο του Όσλο.

Όταν ρωτήθηκε αν ομολογεί τις κατηγορίες που του προσάπτονται, ο Ματαπούρ απάντησε αρνητικά. Επίσης διαμαρτυρήθηκε για τη διεξαγωγή της δίκης του στη διάρκεια του Ραμαζανιού, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις που του έγιναν κατά την ανάκρισή του, δεν έχει κάνει καμία δήλωση σχετικά με τα κίνητρά του.

Σύμφωνα με μια από τις βασικές θεωρίες της νορβηγικής αστυνομίας, έβαλε σκοπίμως στο στόχαστρο την κοινότητα των ομοφυλοφίλων υποκινούμενος από θρησκευτικό φανατισμό.

Ηχογράφηση που παρουσιάστηκε από την εισαγγελία δείχνει ότι ο Ματαπούρ είχε δηλώσει πίστη στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ακριβώς πριν από την επίθεση.

Ωστόσο υπάρχουν επίσης αμφιβολίες για την ψυχική του υγεία.

Τον Αύγουστο δύο ειδικοί ψυχίατροι κατέληξαν στο πόρισμα ότι ήταν ποινικά υπεύθυνος την ώρα του συμβάντος, ενώ ένας τρίτος διαπίστωσε το αντίθετο.

Στην πρώτη περίπτωση μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 30 ετών με δυνατότητα παράτασης. Στην δεύτερη, εγκλεισμός σε ψυχιατρική δομή ασφαλείας.

Η δίκη του, η οποία μπορεί να φέρει ξανά στο φως ελλείψεις των νορβηγικών υπηρεσιών ασφαλείας, αναμένεται να διαρκέσει ως τις 16 Μαΐου.