Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητεί διαπραγματεύσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Αϊτή

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητεί διαπραγματεύσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Αϊτή

Η χώρα βυθίζεται στην κρίση, λόγω της κλιμάκωσης της βίας των συμμοριών

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε σήμερα τους πολιτικούς παράγοντες στην Αϊτή να προχωρήσουν σε "σοβαρές διαπραγματεύσεις" για την "αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών" της χώρας που βυθίζεται στην κρίση, θύμα της κλιμάκωσης της βίας των συμμοριών.

Το Συμβούλιο, εκφράζοντας τη "βαθιά ανησυχία του απέναντι στην κατάσταση ασφαλείας και την ανθρωπιστική κατάσταση στην Αϊτή", καλεί επίσης τις ένοπλες συμμορίες να σταματήσουν αμέσως τις αποσταθεροποιητικές τους ενέργειες" και "οι δράστες των αποτρόπαιων αυτών πράξεων να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη".

Παράλληλα, η κρίση ασφαλείας που συγκλονίζει την Αϊτή αποτελεί το θέμα έκτακτης συνεδρίασης σήμερα στη Τζαμάικα, την ώρα που οι δυτικές κυβερνήσεις απομακρύνουν τους διπλωμάτες τους από το Πορτ-ο-Πρενς, το οποίο έχει πέσει στα χέρια ενόπλων εγκληματικών συμμοριών.

Η πρωτεύουσα της Αϊτής συνέχισε αυτό το Σαββατοκύριακο να βυθίζεται στη βία που συνδέεται με τις συμμορίες, οι οποίες ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί, όπως και ένα μέρος του πληθυσμού, οδηγώντας την Κοινότητα της Καραϊβικής (Caricom) να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση στη Τζαμάικα των εκπροσώπων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Καναδά και του ΟΗΕ.

Ο Ανρί συνεχίζει να βρίσκεται στο Πόρτο Ρίκο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της αστυνομίας των συνόρων γι αυτό το αμερικανικό έδαφος στην Καραϊβική, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μεταβαίνει στη Τζαμάικα για να μετάσχει προσωπικά στη συνεδρίαση.

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα είναι στο Κίνγκστον σήμερα για να συζητήσει τις προσπάθειες που αποσκοπούν "στην προετοιμασία γρήγορα μιας πολιτικής μετάβασης στην Αϊτή μέσω του σχηματισμού ενός ανεξάρτητου προεδρικού κολεγίου με ευρεία συναίνεση καθώς και στην ανάπτυξη πολυεθνικής αποστολής υποστήριξης της ασφάλειας", δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Ο αντιπρόεδρος της Γουιάνας, μέλους της Caricom, Μπαράτ Τζαγκντέο δήλωσε την Κυριακή ότι οι εμπλεκόμενες χώρες "προσπαθούν για την αποκατάσταση της τάξης και της εμπιστοσύνης στον λαό της Αϊτής" απέναντι σε "εγκληματίες που πήραν τον έλεγχο της χώρας".