Δολοφονία στο Βερολίνο: Το Κρεμλίνο δεν διαψεύδει πως ο δράστης είναι Ρώσος πράκτορας

Δολοφονία στο Βερολίνο: Το Κρεμλίνο δεν διαψεύδει πως ο δράστης είναι Ρώσος πράκτορας

Έχει καταδικαστεί στη Γερμανία για το φόνο ενός τσετσένου αυτονομιστή

Το Κρεμλίνο δεν διέψευσε σήμερα ότι ένας Ρώσος, ο οποίος έχει καταδικαστεί στη Γερμανία για το φόνο ενός τσετσένου αυτονομιστή, είναι Ρώσος πράκτορας, την ώρα που το όνομά του αναφέρεται σχετικά με μια ανταλλαγή ώστε να επιτραπεί η απελευθέρωση του αμερικανού δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς.

Σε συνέντευξή του με τον συντηρητικό αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον, η οποία μεταδόθηκε χθες, Πέμπτη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν άφησε να εννοηθεί πως η Μόσχα θα μπορούσε να ανταλλάξει το δημοσιογράφο, ο οποίος κρατείται για «κατασκοπεία», με ένα «πρόσωπο που σκότωσε για πατριωτικούς λόγους έναν συμμορίτη σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα».

Ο υπαινιγμός αφορά τον Βαντίμ Κράσικοφ, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για το φόνο, το 2019, σε πάρκο του Βερολίνου, ενός τσετσένου πρώην αυτονομιστή - μια δολοφονία που, σύμφωνα με τη γερμανική δικαιοσύνη, είχε παραγγελθεί από τη Μόσχα.

Η Ρωσία είχε αρνηθεί κάθε ανάμιξη και είχε καταγγείλει μια «πολιτική» ετυμηγορία. Κατογόρησε επίσης το θύμα, γνωστό με τα ονόματα Ζελιμχάν Χανγκοσβίλι και Τορνικέ Καβταρασβίλι, για βιαιοπραγίες στη διάρκεια του δεύτερου πολέμου της Τσετσενίας, που είχε σηματοδοτήσει τα πρώτα χρόνια της εξουσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, αν το πρόσωπο στο οποίο αναφέρθηκε ο Πούτιν είναι πράγματι ο Βαντίμ Κράσικοφ και αν συνδέεται με τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Θα αφήσω αναπάντητη αυτή την ερώτηση».

«Ο πρόεδρος εκφράσθηκε με πολύ σαφή τρόπο και είπε αυτό που ήθελε να πει μετά την ερώτηση για τον Γκέρσκοβιτς», που τέθηκε από τον Τάκερ Κάρλσον, πρόσθεσε ο Πεσκόφ, τονίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πουτιν αναφέρθηκε στη χθεσινή συνέντευξή του στην περίπτωση του «πατριώτη που σκότωσε» στην Ευρώπη έναν άνδρα ο οποίος είχε «συνθλίψει τα κεφάλια» ρώσων στρατιωτών που είχαν συλληφθεί στον Καύκασο. Δεν είπε αν ο δολοφόνος αυτός είχε δράσει κατ' εντολήν της Ρωσίας.

«Το αν έδρασε με δική του πρωτοβουλία ή όχι είναι μια άλλη ερώτηση», είπε ο Πούτιν.

Το Δεκέμβριο 2022, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κίρμπι, είχε δηλώσει πως η Ρωσία ήθελε να απελευθερωθεί ο Βαντίμ Κράσικοφ στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με την Ουάσινγκτον για την απελευθέρωση της αμερικανίδας μπασκετμπολίστριας Μπρίτνεϊ Γκράινερ.

«Είναι ένας δολοφόνος» και η προσφορά δεν κρίθηκε «σοβαρή», είχε πει.

Η Μπρίτνεϊ Γκράινερ, αμερικανίδα σταρ του μπάσκετ που παρέμεινε φυλακισμένη για μήνες στη Ρωσία, ανταλλάχθηκε τελικά το Δεκέμβριο 2022 με τον ρώσο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ, ο οποίος παρέμενε δέκα χρόνια φυλακισμένος στις Ηνωμένες Πολιτείες.