Πιέσεις για να παραιτηθεί η πρόεδρος της Ουγγαρίας – Απένειμε χάρη σε άνδρα που είχε καταδικαστεί ως συνεργός σε παιδεραστία

Πιέσεις για να παραιτηθεί η πρόεδρος της Ουγγαρίας – Απένειμε χάρη σε άνδρα που είχε καταδικαστεί ως συνεργός σε παιδεραστία

Σε δυσχερή θέση η Καταλίν Νόβακ, μετά από ακατανόητη απόφασή της

Κόμματα της ουγγρικής αντιπολίτευσης ζήτησαν την παραίτηση της προέδρου της χώρας για την απόφασή της να απονείμει χάρη σε έναν άνδρα που είχε καταδικαστεί ως συνεργός στη συγκάλυψη υπόθεσης σε ένα ορφανοτροφείο του οποίου ο διευθυντής κακοποιούσε σεξουαλικά παιδιά.

Ενώ η απόφαση της Καταλίν Νόβακ να απονείμει χάρη σε περίπου 22 άτομα τον Απρίλιο του 2023, πριν από την επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου, ήταν γνωστή, το ουγγρικό ειδησεογραφικό πρακτορείο 444.hu μετέδωσε επικαλούμενο δικαστικά έγγραφα ότι ο υποδιευθυντής του ορφανοτροφείου ήταν μεταξύ αυτών των ατόμων που τους απονεμήθηκε χάρη.

Η αποκάλυψη αυτή πυροδότησε σάλο και κύμα διαμαρτυριών κατά της Νόβακ, στενής συμμάχου του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Το γραφείο της Νόβακ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απάντησαν σε ερωτήσεις που έστειλε το Reuters.

«Υπό την προεδρία μου δεν απονεμήθηκε και δεν θα απονεμηθεί χάρη σε παιδεραστές και σε αυτήν την περίπτωση αυτό τηρήθηκε», ανέφερε χθες η Νόβακ, σύμφωνα με το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI. Η πρόεδρος τόνισε ότι το σκεπτικό να μην δοθεί στη δημοσιότητα η συγκεκριμένη απόφαση ήταν ότι η κάθε απονομή χάριτος από τη φύση της διχάζει την κοινωνία.

Ο πρώην υποδιευθυντής του ορφανοτροφείου που του δόθηκε χάρη είχε καταδικαστεί σε πάνω από 3 χρόνια φυλάκιση και απαγόρευση για 5 χρόνια από εργασία με άτομα κάτω των 18 ετών επειδή είχε κριθεί ένοχος ως συνεργός του διευθυντή του ορφανοτροφείου στον εξαναγκασμό ορισμένων από τα αγόρια να αποσύρουν τις κατηγορίες τους, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο πρώην διευθυντής καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια κάθειρξης για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αγοριών κατά την περίοδο 2004-2016.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης Δημοκρατικός Συνασπισμός, Momentum, LMP, Parbeszed, Jobbik και οι Σοσιαλιστές ζήτησαν την παραίτηση της Νόβακ. Το ακροδεξιό Mi Hazank της άσκησε επίσης δριμεία κριτική.

«Είμαι άναυδη με την απόφαση της Καταλίν Νόβακ ως άνθρωπος και ως μητέρα», δήλωσε η πρόεδρος του Momentum, Άννα Ντόναθ, σε σημερινή ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι η απόφαση της προέδρου ήταν «ηθικά ακατανόητη».

Ορισμένα από τα κόμματα ζήτησαν επίσης από το κυβερνών κόμμα Fidesz του Όρμπαν να αποπέμψει τη βουλευτή του και πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Γιούντιτ Βάργκα, η οποία υπέγραψε την απονομή χάριτος. Η Βάργκα θεωρείται φαβορί να τεθεί επικεφαλής στη λίστα του Fidesz στις φετινές ευρωεκλογές.

Ορισμένοι από την αντιπολίτευση και πολίτες κάλεσαν σε διαδήλωση μπροστά από το προεδρικό γραφείο της Νόβακ την Παρασκευή.