Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες της επίθεσης σε καθολική εκκλησία στον Βόσπορο – Βίντεο κατέγραψε τις κινήσεις τους

Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες της επίθεσης σε καθολική εκκλησία στον Βόσπορο – Βίντεο κατέγραψε τις κινήσεις τους

Οι τουρκικές Αρχές κάνουν φύλλο και φτερό την περιοχή

Φύλλο και φτερό κάνουν την περιοχή του Βοσπόρου οι Αρχές για να βρουν τους δράστες των πυροβολισμών που σημειώθηκαν στην καθολική εκκλησία Σάντα Μαρία στον Βαθυρύακα (Μπουγιούκβτερέ) και είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνδρας.

Όπως επισημαίνει το T24, τα δύο άτομα μπήκαν στην εκκλησία Σάντα Μαρία, στην ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου, έχοντας καλυμμένο το πρόσωπό τους με full face μάσκες και πυροβολήσαν στο κεφάλι ένα άτομο, το οποίο βρίσκονταν μεταξύ των εκκλησιαζομένων.

Δείτε βίντεο - ντοκουμέντο από τη στιγμή της επίθεσης 

Μόλις ακούστηκαν οι πυροβολισμοί ο κόσμος έπεσε στο πάτωμα για να προφυλαχθεί και επί τόπου έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ασθενοφόρα.

O Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ καταδίκασε την επίθεση σε έναν θρησκευτικό χώρο: «Καταδικάζουμε κατηγορηματικά την επίθεση εναντίον ενός πολίτη μας κατά τη λειτουργία την εκκλησία Santa Maria, στην Κωνσταντινούπολη. Οι δυνάμεις ασφαλείας μας διεξάγουν εκτεταμμένες έρευνες για το θέμα. Όσοι στρέφονται εναντίον της ειρήνης και της ασφάλειας των πολιτών μας δεν θα πετύχουν ποτέ τον στόχο τους».

Σε βίντεο από κάμερα που δημοσίευσε ο ιστότοπος της Cumhuriyet φαίνεται η στιγμή που οι δύο δράστες φεύγουν τρέχοντας από το σημείο της επίθεσης.

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε μέσω ανάρτησής του στα κοινωνικά δίκτυα ότι διεξάγεται εισαγγελική έρευνα για το περιστατικό και για τον σκοπό αυτό ορίστηκαν δυο προϊστάμενοι της Γενικής Εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης και ένας αντιεισαγγελέας.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ καταδικάζει την επίθεση και αφήνει να εννοηθεί ότι η επίθεση στρεφόταν κατά του ατόμου, με αρχικά του ονόματός του CT.

«Σήμερα, γύρω στις 11.40, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας στην εκκλησία Σάντα Μαρία στο Μπουγιούκντερε, έπεσε νεκρός ο CT, ο οποίος ήταν μεταξύ των πιστών που συμμετείχαν στη λειτουργία, δέχθηκε επίθεση από δύο μασκοφόρους και δυστυχώς έχασε τη ζωή του. Έχουν ξεκινήσει ευρείας κλίμακας έρευνες και προσπάθειες για τη σύλληψη των δραστών. Καταδικάζουμε κατηγορηματικά αυτή την άθλια επίθεση», αναφέρει στην ανάρτησή του.

Ο Ερντογάν επικοινώνησε με τον ιερέα της καθολικής εκκλησίας όπου σημειώθηκε ένοπλη επίθεση

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικοινώνησε με τον ιερέα της καθολικής εκκλησίας Σάντα Μαρία στην Κωνσταντινούπολη, όπου νωρίτερα σημειώθηκε επίθεση από δύο ενόπλους με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο.

Σύμφωνα με ανάρτηση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ενρογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιερέα της ιταλικής καθολικής εκκλησίας Αντόν Μπουλάι, καθώς και τον έπαρχο της περιφέρειας Σαρίγερ, όπου βρίσκεται η εκκλησία Ομέρ Καλαϊλί και τον γενικό πρόξενο της Πολωνίας στην Κωνσταντινούπολη Βιτόλντ Λέσνιακ, οι οποίοι βρίσκονταν την ώρα εκείνη στον ναό.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε μέσα από το προεδρικό αεροσκάφος, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και τις ευχές του για περαστικά σε όλη την ρωμαιοκαθολική κοινότητα, και δήλωσε ότι λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για τη σύλληψη των δραστών το συντομότερο δυνατό.

Συλλυπητήριο τηλεφώνημα από τον Βαρθολομαίο στον καθολικό επίσκοπο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε την ένοπλη δολοφονική επίθεση που συνέβη κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης θείας λειτουργίας στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία της Σάντα Μαρία, στον Βαθυρρύακα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον ρωμαιοκαθολικό επίσκοπο της Πόλης, Μασιμιλίανο Παλινούρο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη συμπαράσταση και τα θερμά συλλυπητήρια του ιδίου προσωπικώς και της Μητρός Εκκλησίας προς την οικογένεια του θύματος και συνολικά προς την ρωμαιοκαθολική κοινότητα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι αρμόδιες αρχές θα πράξουν ό,τι είναι απαραίτητο για τη διαλεύκανση του τραγικού γεγονότος, και επισήμανε ότι ουδείς πρέπει να επιτρέψει στον φόβο να επικρατήσει σε βάρος της κοινωνικής ειρήνης και της αρμονικής συνύπαρξης των θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα.