Χειμερινή καταιγίδα απειλεί τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ

Χειμερινή καταιγίδα απειλεί τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ

Ο κίνδυνος έγκειται σε θυελλώδεις ανέμους και πιθανές πλημμύρες

Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί βρίσκονται υπό την απειλή ακραίων καιρικών φαινομένων σήμερα, καθώς μια σφοδρή χειμερινή καταιγίδα αναμένεται να σαρώσει τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, η οποία στο ξεκίνημά της έχει ήδη προκαλέσει διακοπές στην ηλεκτροδότηση, προβλήματα στις πτήσεις και ζημιές. Περισσότεροι από 90 εκατομμύρια άνθρωποι από το ανατολικό Οχάιο και το Κεντάκι έως τις μεσοατλαντικές πολιτείες και το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας έχουν λάβει προειδοποιήσεις για θυελλώδεις ανέμους και πλημμύρες σήμερα, όπως έγινε γνωστό από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (NWS).

Μεγάλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, η Φιλαδέλφεια και η Βοστόνη αναμένεται να πληγούν από ισχυρές βροχοπτώσεις, με τον κίνδυνο να προκληθούν πλημμύρες, και πιθανόν από καταστροφικούς ανέμους άνω των 80 χιλιομέτρων την ώρα, που ενδέχεται να ξεριζώσουν δέντρα και να ξηλώσουν καλώδια ηλεκτροδότησης κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με την NWS.

«Ενώ μεγάλο μέρος των βροχοπτώσεων έχει απομακρυνθεί από την περιοχή, ο αντίκτυπος παραμένει. Συγκεκριμένα, η στάθμη πολλών ποταμών και ρευμάτων συνεχίζει να αυξάνεται σε επίπεδα μετρίου ή μεγάλου μεγέθους πλημμυρών και προειδοποιήσεις είναι σε ισχύ», επισημαίνει σε μήνυμά της στο Χ η Μετεωρολογική Υπηρεσία στην πόλη της Νέας Υόρκης, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Περίπου 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τη Φλόριντα έως το Μέιν δεν έχουν από νωρίς σήμερα ηλεκτρικό ρεύμα, ανέφερε η εταιρεία Poweroutage.us.

Η καταιγίδα προκάλεσε επίσης καθυστερήσεις ή ακυρώσεις σε περισσότερες από 1.400 πτήσεις, μεταξύ άλλων σε περισσότερες από 100 πτήσεις από και προς το Σικάγο, σύμφωνα με τη Flightaware.com.

Η καταιγίδα έχει ήδη προκαλέσει τουλάχιστον 3 θανάτους στην Αλαμπάμα, τη Βόρεια Καρολίνα και την Τζόρτζια, όπου ισχυροί άνεμοι και ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν τμήματα των νοτίων πολιτειών, έγινε γνωστό από τις αρχές και τοπικά ΜΜΕ. Δύο μοτοσικλετιστές σκοτώθηκαν στο Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν, όπου σφοδρές χιονοπτώσεις έπληξαν την περιοχή, μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ.

Μια άλλη χειμερινή καταιγίδα αναμένεται να συνεχίσει το καταστροφικό πέρασμά της κατά τη διάρκεια της ημέρας στις βορειοδυτικές πολιτείες, όπου περιοχές σε μεγάλα υψόμετρα κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με χιονοθύελλες.