Βρετανία: Η Αστυνομία διαψεύδει ότι υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα σε βάρος του πρίγκιπα Άντριου

Βρετανία: Η Αστυνομία διαψεύδει ότι υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα σε βάρος του πρίγκιπα Άντριου

Έπειτα από τη δημοσιοποίηση δικαστικών εγγράφων σε σχέση με τον καταδικασμένο για σεξουαλικά αδικήματα φίλο του Τζέφρι Επστάιν

Η Βρετανική Αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα, ότι δεν έχει ξεκινήσει κάποια έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες που αφορούν τον πρίγκιπα Άντριου, έπειτα από τη δημοσιοποίηση αυτή την εβδομάδα δικαστικών εγγράφων σε σχέση με τον καταδικασμένο για σεξουαλικά αδικήματα φίλο του Τζέφρι Επστάιν, ο οποίος αυτοκτόνησε στη φυλακή.

Ο 63χρονος Άντριου, ο μικρότερος αδελφός του βασιλιά Καρόλου, αρνούνταν από την αρχή τις εις βάρος του κατηγορίες για σεξουαλικά αδικήματα και τον Φεβρουάριο του 2022 διευθέτησε εξωδικαστικά μια αγωγή που είχε καταθέσει εις βάρος του στις ΗΠΑ η Βιρτζίνια Τζιούφρε κατηγορώντας τον ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά το 2001, όταν εκείνη ήταν 17 ετών.

Λεπτομέρειες, που αφορούν τις εις βάρος του βρετανού γαλαζοαίματου καταγγελίες της Τζιούφρε καθώς και άλλες που έχει διατυπώσει μια άλλη γυναίκα που κατηγορούσε τον Επστάιν, έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί, αλλά εμφανίζονταν σε προηγουμένως διαβαθμισμένα δικαστικά έγγραφα, στα οποία αναφερόταν λεπτομερώς η μαστροπεία στην οποία επιδιδόταν ο αμερικανός χρηματιστής και τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη.

Τον Οκτώβριο του 2021, η Μητροπολητική Αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε κάποια ενέργεια εις βάρος του πρίγκιπα αφού εξέτασε τα στοιχεία έπειτα από την αγωγή που είχε καταθέσει η Τζιούφρε.

Η οργάνωση κατά της μοναρχίας Republic ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι κατήγγειλε τον Άντριου ξανά στην αστυνομία με το αιτιολογικό ότι οι αρχές δεν έχουν εξετάσει επαρκώς τις καταγγελίες και έτσι πρέπει να ξανανοίξει η υπόθεση. Ωστόσο βουλευτές είπαν ότι δεν έχει ξεκινήσει καμία έρευνα. "Είμαστε ενήμεροι για τη δημοσιοποίηση των δικαστικών εγγράφων σε σχέση με τον Τζέφρι Επστάιν", αναφέρουν βουλευτές σε ανακοίνωσή τους. "Όπως συμβαίνει με κάθε ζήτημα, αν υποπέσει στην αντίληψή μας κάποιο νέο και σχετικό στοιχείο θα το αξιολογήσουμε", προστίθεται.

Ο Άντριου, δούκας του Γιορκ, στερήθηκε τους περισσότερους τίτλους του και απαλλάχτηκε από τις επίσημες βασιλικές υποχρεώσεις του εξαιτίας του σκανδάλου που προκλήθηκε από την φιλική του σχέση με τον Αμερικανό χρηματιστή. Όγδοος στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου ο Άντριου πάντα αρνούνταν τις κατηγορίες ότι διέπραξε κάτι αξιόμεμπτο ή ότι είχε κάποια σχέση με την Τζιούφρε, η οποία τον κατηγορεί ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά στην έπαυλη του Επστάιν στο Μανχάταν και στο ιδιωτικό νησί του τελευταίου στις αμερικανικές Παρθένες Νήσους.

Ωστόσο, οι κατηγορίες έχουν καταστρέψει τη φήμη του και παρά τις σποραδικές του εμφανίσεις σε οικογενειακές εκδηλώσεις -όπως το 2022 στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ ή σε ετήσιες χριστουγεννιάτικες συγκεντρώσεις- ο Άντριου έχει αποκλειστεί από κάθε πιθανότητα να κατέχει κάποιο δημόσιο ρόλο. Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δεν έχουν σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις με το αιτιολογικό ότι ο Άντριου δεν είναι πλέον ενεργό μέλος της βασιλικής οικογένειας.