Υπόθεση Επστάιν: Στο φως ο κατάλογος με τα «βαριά» ονόματα του κύκλου του κατηγορούμενου για παιδοφιλία χρηματιστή

Υπόθεση Επστάιν: Στο φως ο κατάλογος με τα «βαριά» ονόματα του κύκλου του κατηγορούμενου για παιδοφιλία χρηματιστή

Πρίγκιπας Άντριου και Μπιλ Κλίντον ανάμεσα σε αυτά

Τα ονόματα επαφών, γνωριμιών, οικείων, θυμάτων ή υπόπτων ως συνεργών του αμερικανού χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλικά εγκλήματα, όμως αυτοκτόνησε το 2019 στη φυλακή πριν δικαστεί, άρχισε να αποκαλύπτει το βράδυ της Τετάρτης μια δικαστής της Νέας Υόρκης.

Μεταξύ των περίπου 150 ως 180 ονομάτων, τα οποία έχουν προκύψει από περίπου χίλιες σελίδες δικαστικών εγγράφων, που δημοσιοποιήθηκαν από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη του Μανχάταν, περιλαμβάνονται αυτά των πρώην προέδρων Μπιλ Κλίντον (Δημοκρατικός, 1993-2001) και Ντόναλντ Τραμπ (Ρεπουμπλικάνος, 2017-2021), αλλά δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε παράνομη ή επιλήψιμη συμπεριφορά εκ μέρους τους.

Οι δικαστικές αυτές αποκαλύψεις ήταν προβλεπόμενες και αναμενόμενες μετά την εντολή (από 18 Δεκεμβρίου) που εξέδωσε η δικαστής της Νέας Υόρκης, Λορέτα Πρέσκα. Μάλιστα, όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα, μια μέρα μετά (στις 19 Δεκεμβρίου), έσκασαν σαν… βραδυφλεγής βόμβα στην αμερικανική οικονομική πρωτεύουσα.

Η δικαστική αυτή ενέργεια ήταν απότοκο μιας διαδικασίας που είχε κινηθεί εξαιτίας κατηγοριών δυσφήμησης σε βάρος της πρώην ερωμένης και συνεργού του Τζέφρι Επστάιν, Ζισλέν Μάξγουελ, η οποία εκτίει από το 2022 ποινή 20ετούς κάθειρξης και είχε κατατεθεί από την αμερικανίδα μηνύτρια του ζευγαριού Βιρτζίνια Τζιούφρε.

Η δικαστής Πρέσκα, αφού κατέγραψε τον Δεκέμβριο του 2023 180 πρόσωπα, με αριθμούς και το ψευδώνυμο «Doe», διέταξε να αποκαλυφθεί πλήρως η ταυτότητά τους το αργότερο εντός «14 ημερών» μετά τις 18 και 19 Δεκεμβρίου, δηλαδή στις 2 ή 3 Ιανουαρίου.

Δίκτυο Επστάιν

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily News, η οποία είχε αποκαλύψει την ύπαρξη αυτού του καταλόγου, η μήνυση για δυσφήμηση της Βιρτζίνια Τζιούφρε σε βάρος της Ζισλέν Μάξγουελ χρονολογείται ήδη από το 2016 και είχε διευθετηθεί την επόμενη χρονιά.

Η εφημερίδα Miami Herald είχε, τότε, προσφύγει στα αστικά δικαστήρια, για να αποκτήσει πρόσβαση στο φάκελο και να διεξαγάγει έρευνες σχετικά με το δίκτυο Επστάιν.

Ο κατηγορούμενος χρηματιστής, ο οποίος σύχναζε στους κοσμικούς κύκλους της Νέας Υόρκης, συνελήφθη το 2019.

Για να δικαιολογήσει την αποκάλυψη των ονομάτων -μεταξύ των οποίων υπήρχαν και προσωπικότητες που είχαν ήδη αναφερθεί στον Τύπο- η δικαιοσύνη βασίσθηκε στο γεγονός ότι ορισμένα πρόσωπα αναγνωρίζονται εύκολα από συνεντεύξεις τους, που έχουν δημοσιευθεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το Γαλλικό και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ, ο νεοϋορκέζος δισεκατομμυριούχος αναφέρεται στα έγγραφα ως μια γνωριμία του Επστάιν, αλλά καμιά αναφορά σ’ αυτόν δεν γίνεται σχετικά με ενδεχόμενη παραβατική ή εγκληματική συμπεριφορά.

Όσο για τον Μπιλ Κλίντον, ο οποίος διατηρούσε πολύ στενότερη σχέση με τον χρηματιστή και ταξίδευε μαζί του στη δεκαετία του 2000, το όνομά του αναφέρεται δεκάδες φορές, αλλά και σ’ αυτή την περίπτωση χωρίς σαφή ένδειξη για παράνομες ενέργειες.

Σύμφωνα με τα αρχεία, όπως σημειώνει το BBC, η Τζοάνα Σόμπεργκ, η οποία έχει υποστηρίξει ότι ο πρίγκιπας Άντριου της έπιασε το στήθος, ενώ καθόταν σε έναν καναπέ μέσα στο διαμέρισμα του Επστάιν, κατέθεσε ότι ο Επστάιν τής είπε κάποτε ότι στον Κλίντον «αρέσουν οι νέες», αναφερόμενος σε κορίτσια. Ο Κλίντον είχε δεσμό με μια 22χρονη ασκούμενη στον Λευκό Οίκο, όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η Ζισλέν Μάξγουελ και ο Τζέφρι Επστάιν ήταν ζευγάρι στις αρχές της δεκαετίας του 1990, πριν γίνουν επαγγελματικοί συνεργάτες.

Η 61χρονη βρετανο-γαλλίδα και αμερικανίδα πρώην κοσμική βρέθηκε ένοχη το Δεκέμβριο του 2021 στη Νέα Υόρκη για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων για λογαριασμό του Επστάιν και καταδικάσθηκε τον Ιούνιο 2022 σε 20 χρόνια κάθειρξη.

Θεωρίες συνωμοσίας

Ο Τζέφρι Επστάιν, με ισχυρές οικονομικές και πολιτικές διασυνδέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και το εξωτερικό, κατηγορήθηκε για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς νεαρών κοριτσιών, αλλά η αυτοκτονία του δι’ απαγχονισμού στη φυλακή, τον Αύγουστο του 2019 στη Νέα Υόρκη, σταμάτησε τις δικαστικές ενέργειες σε βάρος του.

Η επιρροή του δικτύου Επστάιν τροφοδότησε μετά το θάνατό του αριθμό θεωριών συνωμοσίας για μια δολοφονία, που είχε εμφανισθεί ως αυτοκτονία.

Η ιατροδικαστική υπηρεσία της Νέας Υόρκης και η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI), όμως, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως είχε πράγματι αυτοκτονήσει και πως ο θάνατος αυτός «δεν ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας». Και τον περασμένο Ιούνιο το υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε «τα συμπεράσματα του FBI όσον αφορά την απουσία εκληματικών πράξεων στο θάνατο του Επστάιν».

Σε μια ξεχωριστή πτυχή αυτής της διεθνούς υπόθεσης, ο Βρετανός πρίγκιπας Άντριου, φίλος του ζεύγους Μάξγουελ-Επστάιν, προχώρησε το Φεβρουάριο του 2022 σε ένα φιλικό διακανονισμό -έναντι 13 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Daily Telegraph- με τη 40χρονη Βιρτζίνια Τζιούφρε, η οποία τον κατηγορούσε ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά το 2001, όταν εκείνη ήταν 17 ετών.

Ο 63χρονος πρίγκιπας, ο οποίος έχει περιπέσει σε δυσμένεια, αμφισβητεί αυτές τις κατηγορίες.

Ένας άλλος φίλος του Επστάιν, ο γάλλος πράκτορας μοντέλων Ζαν-Λικ Μπρινέλ, σε βάρος του οποίου είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για βιασμούς ανηλίκων, βρέθηκε νεκρός, απαγχονισμένος μέσα σε φυλακή του Παρισίου τον Φεβρουάριο του 2022.

Από την πλευρά διεθνών τραπεζών που είχαν σχέσεις με τον Επστάιν, τον Οκτώβριο απαγορεύθηκε στον πρώην επικεφαλής της Barclays, Τζέιμς Στέιλι, να ασκεί το τραπεζικό επάγγελμα, ενώ οι JP Morgan και Deutsche Bank κατέβαλαν την άνοιξη 290 εκατομμύρια και 75 εκατομμύρια δολάρια αντιστοίχως σε θύματα, για να κλείσουν το ζήτημα των σχέσεών τους με το χρηματιστή, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών.

Μάικλ Τζάκσον και Ντέιβιντ Κόπερφιλντ

Η Σόμπεργκ έχει καταθέσει, επίσης, ότι γνώρισε τον τραγουδιστή Μάικλ Τζάκσον και τον μάγο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ μέσω του Επστάιν, αν και δεν ισχυρίστηκε ότι οι τελευταίοι είχαν διαπράξει κάποια αδικήματα. Αναφέρεται, επίσης, πολλές φορές ο γάλλος ατζέντης μοντέλων Ζαν-Λικ Μπρινέλ.

Στην κατάθεσή της, η Τζιούφρε είπε ότι την ανάγκασαν να κάνει σεξ με εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο κυβερνήτης του Νέου Μεξικού Μπιλ Ρίτσαρντσον. Πριν από τον θάνατό του πέρυσι, ο Ρίτσαρντσον αρνήθηκε ότι είχε συναντήσει τη Τζιούφρε και δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κάποιο έγκλημα.