Ο πρόεδρος της Κίνας καλεί τους πρεσβευτές της να σφυρηλατήσουν «σιδηρούν διπλωματικό στρατό»

Ο πρόεδρος της Κίνας καλεί τους πρεσβευτές της να σφυρηλατήσουν «σιδηρούν διπλωματικό στρατό»

Ο Σι Τζινπίνγκ θέλει να αναβιώσει η ρητορική με το μοτίβο του «Λύκου Πολεμιστή»

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τους Κινέζους πρεσβευτές να σφυρηλατήσουν έναν «σιδηρούν διπλωματικό στρατό» πιστό στο Κομμουνιστικό Κόμμα, αναβιώνοντας το μοτίβο του «Λύκου Πολεμιστή» ρητορική που αναπαράγουν ορισμένοι διπλωμάτες ως μια ένδειξη της ολοένα και πιο διεκδικητικής εξωτερικής πολιτικής της Κίνας.

«Τολμήστε να είστε καλοί στην μάχη και να γίνετε υπερασπιστές των εθνικών συμφερόντων. Αυτό είναι απαραίτητο για να... θωρακίσουμε με αποφασιστικότητα τα συμφέροντα της εθνικής κυριαρχίας, της ασφάλειας και της ανάπτυξης διατηρώντας μια στάση ετοιμότητας και μια σταθερή βούληση για να αψηφήσουμε ισχυρές δυνάμεις», τόνισε ο Σι σε Κινέζους πρεσβευτές που συγκεντρώθηκαν στο Πεκίνο, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Οι δηλώσεις αυτές του Κινέζου προέδρου θυμίζουν ένα πιο ορμητικό, συγκρουσιακό στυλ ρητορικής που έχει υιοθετηθεί από Κινέζους διπλωμάτες από το 2020, μια ρητορική που αμβλύνθηκε φέτος, καθώς η Κίνα επιδίωκε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις για την αποδυναμωμένη οικονομία της.

Οι σινοαμερικανικές σχέσεις αναθερμάνθηκαν για λίγο μετά τη συνάντηση του Σι με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν τον Νοέμβριο, ωστόσο το Πεκίνο έχει επί του παρόντος διπλωματικές διαμάχες με τις Φιλιππίνες για έναν αμφισβητούμενο ύφαλο στη Νότια Σινική Θάλασσα, καθώς και με την Ιαπωνία για την απόρριψη στη θάλασσα μολυσμένων υδάτων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Ο Σι προέτρεψε επίσης τους πρεσβευτές να τηρούν την πειθαρχία του Κόμματος, επαναλαμβάνοντας τη λέξη «αυστηρά» επτά φορές στην ετήσια κεντρική ομιλία μετά την Κεντρική Διάσκεψη Εργασίας Εξωτερικών Υποθέσεων, μια συνάντηση χάραξης εξωτερικής πολιτικής του Κομμουνιστικού Κόμματος, που λαμβάνει χώρα μία φορά κάθε πέντε χρόνια και η οποία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη.

«Είναι απαραίτητο να θέσουμε εκ των προτέρων κανόνες και πειθαρχία, να αυτοπειθαρχήσουμε αυστηρά, να αναλάβουμε αυστηρά ευθύνη... και να δημιουργήσουμε έναν σιδηρούν διπλωματικό στρατό που να είναι πιστός στο Κόμμα... να τολμά και να είναι καλός στην μάχη και να τηρεί αυστηρή πειθαρχία», είπε ο Σι κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των πρεσβευτών στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού του Πεκίνου.

Οι δηλώσεις Σι έρχονται εν μέσω ανανεωμένης πειθαρχικής πίεσης στις τάξεις του διπλωματικού σώματος της Κίνας μετά την απομάκρυνση του προηγούμενου υπουργού Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ από το πόστο του τον Ιούλιο, έπειτα από μόλις επτά μήνες στο πόστο του επειδή είχε μια εξωσυζυγική σχέση όταν ήταν προεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η πίστη στο κόμμα, τη χώρα και τον λαό είναι η ένδοξη παράδοση του διπλωματικού μετώπου», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος.

«Είναι αναγκαίο να οικοδομήσουμε μια ισχυρή γραμμή ιδεολογικής άμυνας... και να είμαστε οξυδερκείς με σταθερές πολιτικές πεποιθήσεις που συμμορφώνεται αυστηρά με τους κανόνες και την πειθαρχία».

Ο Σι τόνισε επίσης την ανάγκη η Κίνα να αυξήσει τη διεθνή της επιρροή για να καταπολεμήσει τις προσπάθειες της Δύσης να περιορίσει και να καταστείλει την Κίνα, επαναλαμβάνοντας τη λέξη «μάχη» πέντε φορές, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Πρέπει να κάνουμε ευρείες και βαθιές φιλίες και η μάχη για να κερδίσουμε τις καρδιές των ανθρώπων πρέπει να διεξαχθεί σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ξένη γλώσσα και μεθόδους για να πούμε καλά την ιστορία της Κίνας», είπε, επαναλαμβάνοντας φράσεις που είχε πει σε μια ομιλία του τον Ιούνιο 2021 στην οποία προέτρεψε τους αξιωματούχους να δημιουργήσουν μια «αξιόπιστη, αξιαγάπητη και αξιοσέβαστη» εικόνα της Κίνας.

Στη Διάσκεψη Εργασίας για τις Κεντρικές Εξωτερικές Υποθέσεις, ο Σι επέκρινε επίσης τον «εκφοβισμό» και την «ηγεμονία» της Δύσης, προτρέποντας τους διπλωμάτες και τους αξιωματούχους να «προχωρήσουν το μαχητικό μας πνεύμα».